Ujedinjeni i odlučni

Dragana Orlović

Protesti u Novom Gradu protiv namjere Hrvatske da odlaže otpad na Trgovskoj gori u blizini granice sa BiH okupili su nekoliko stotina građana. Odlučni i ujedinjeni učesnici skupa pokazali su da ozbiljno ekološko zagađenje ne poznaje državne ni entitetske granice, kao ni političku pripadnost.

 

Izgleda da nas samo neka nevolja i može natjerati da zajedno djelujemo i borimo se na istoj strani.

Sada je i na institucijama BiH da taj jedinstven stav ponove, jer Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske već pet godina u ime skoro 300.000 građana Republike Srpske, FBiH i Sisačko-moslavačke županije u Hrvatskoj vodi razne aktivnosti na sprečavanju izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada u bivšoj kasarni “Čerkezovac”.

Međutim, ono što dodatno zabrinjava jeste činjenica da BiH kao pogođena zemlja o svim aktivnostima koje preduzima Hrvatska saznaje samo iz medija, iako su u skladu sa ESPOO konvencijom dužni da nas zvanično obavještavaju o svemu.

Mnogo puta iz Republike Srpske slati su dopisi u kojima su zatražene informacije o njihovim aktivnostima, ali odgovor nikada nije stigao. Kao da u blizini tuđih dvorišta i domova planiraju odlagati radioaktivni otpad, pa nisu ni dužni da informišu.

Šta onda očekivati od sastanka u ponedjeljak, koji je zakazan između predstavnika vlada Slovenije i Hrvatske i kako postupiti ukoliko njegov ishod bude loša vijest za BiH i njene stanovnike. Ujedinjeno i jedinstveno. Nikako drugačije.

Protestima u petak pokazano je da se može doći do zajedničkih ciljeva, a sada je potrebno pronaći i način kako te ciljeve realizovati.

Mnogo toga je na kocki.

Potencijalno odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, osim što bi ugrozilo oko 300.000 stanovnika, dovelo bi i do zagađenja Une, s obzirom na to da bi bilo smješteno na udaljenosti od samo 800 metara od te rijeke, a direktno bi ugrozilo i vodu koju pije više od 15.000 građana tog kraja.

Štetu bi osjetili i poljoprivrednici, a ono što ne smijemo ni za trenutak izgubiti iz vida jeste da bi to odlagalište kasnije veoma lako moglo prerasti i u centar za odlaganje radioaktivnog otpada. Zato nam ne preostaje ništa drugo već da se svim sredstvima borimo da do toga ne dođe i da u toj borbi ostanemo ujedinjeni i odlučni.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana