UIO

Vedrana Kulaga Simić

Svaka zemlja ima barem jednu instituciju za koju su se u jednom trenutku vezivale određene afere ili lomila koplja o načinu njenog rada. Uvijek, naravno, postoje i oni koji u takvim situacijama pokušavaju da dođu do prave istine - da li ima malverzacija, kriminala ili optužbe ne stoje.

Takav upitnik stoji i iznad Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, na čiji su rad godinama unazad stizale brojne optužbe. Zato je Predstavnički dom Parlamenta BiH formirano Istražnu komisiju za utvrđivanje eventualnih nepravilnosti i zloupotreba u radu Uprave koja je trebalo da dubinski skenira stanje i kaže da li ima ili nema dokaza koji čvrsto ukazuje na to da je u Upravi bilo zloupotreba. I to milionskih, kako tvrde mnogi.

Radilo se, radilo, i na kraju došlo do zaključaka koji treba da budu dostavljeni Predstavničkom domu Parlamenta BiH na dalje postupanje.

Za vrijeme trajanja mandata komisija se susretala sa određenim problemima. Pojedinci iz bivšeg i sadašnjeg saziva Uprave nisu se odazivali iz prve na pozive za javna saslušanja, a ipak najveće zamjerke pojedini članovi Istražne komisije uputili na adresu nadležnih istražnih institucija na nivou BiH. A prije svih, Tužilaštva BiH. Oni su pozvali da rade svoj posao, kao i u bezbroj puta do sada. Ovaj put su optužbe na njihov račun otišle i dalje, jer je sam predsjedavajući Istražne komisije optužio Tužilaštvo BiH da štiti kriminal u UIO BiH.

I tako su se smjenjivale optužbe i odbrane, a na kraju su samo na papiru ostali predloženi zaključci koji čekaju da dobiju "zeleno svijetlo" od Parlamenta BiH.

Po mišljenju Komisije ima dovoljno argumenata da se krene sa "češljanjem" rada i istraživanjem eventualnih nepravilnosti i zloupotreba u radu ove institucije na nivou BiH. Komisija je usvojila i zaključak kojim se izražava nezadovoljstvo odnosom pravosudnih institucija u vezi sa sređivanjem stanja u Upravi. I tako dalje. I tako šire.

Jedan zaključak je jasan, a to je komisija završila svoj posao, da su zapažanja (kakva-takva) sažeta na papir i da je sada red na nadležne u Parlamentu, Savjetu ministara i pravosudnim institucijama da nastave tim tragom ili da saopšte neku drugu vijest o tome.

Vrijeme će pokazati, ali sigurno je da ministrima ne bi bilo zgoreg da organizuju tematsku sjednicu na kojoj bi glavna i jedina tema bio upravo rad Uprave, a da li se neko "porezao" ili ne, treba da utvrde za to nadležni organi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana