UIO kao šuplja kesa

Svjetlana Šurlan

Pad prihoda od indirektnih poreza za 26 miliona maraka aktivirao je alarm za uzbunu među onima koji se u BiH pitaju u oblasti finansija.

Čist novac koji Uprava za indirektno oporezivanje ubire po osnovu indirektnih poreza negdje otiče... Postalo je to jasno mnogo ranije nego što su članovi Upravnog odbora UIO zazvonili za uzbunu, ali kada je đavo odnio šalu i kada je počelo da fali novca teškog i po dvije decimale, došlo je vrijeme za otrežnjenje.

Zbog toga su juče, vidno nezadovoljni, sa sjednice Upravnog odbora UIO, otišli ministri finansija.

Nisu našli za shodno da objasne javnosti zašto i kako je došlo do drastičnog pada prihoda, a u saopštenju datom kasnije nije navedeno ama baš ništa što običan narod zanima, a to je gdje je crna rupa u koju se slivaju milioni maraka.

S obzirom na to da se u BiH svi problemi rješavaju kasno, kad već svi vozovi prođu i kada su šanse da se stanje popravi tek teoretske, otrežnjenje koje gledamo na primjeru UIO moglo bi da bude gorko.

Ne baš tako davno, javnost u BiH bila je, blago rečeno, šokirana podacima o tome šta je sve za vrijeme direktorovanja u UIO, stekao Kemal Čaušević. Kada je zasjeo u fotelju nije imao praktično ništa, a nekoliko godina poslije, u narodu poznatiji kao Kemo, Čaušević je imao stanove, poslovne prostore, njive...

S pravom se svaki čovjek, koji svakodnevno na računu gleda iznos koji je dao za PDV pita, daje li on to svoj novac za megalomane, poput Čauševića, koji će, baš poput njega, od posla u UIO steći kule i vile.

Upitaće se i šta rade oni koji bi trebalo da kontrolišu kako se prikuplja, a kako dijeli prihod od PDV-a, akciza...

Dok god se dobro ne ispita ko je s kim i u kolikom talu, milioni će nestajati kao izmaglica, a ideje koje bi poslije toga mogle nekome da padnu na pamet, kako bi se silni novac namirio, sigurno neće biti prijatne.

Šupljine koje u kasi UIO postaju sve šire, moraju se zakrpiti ili će miševi raznijeti i posljednje zrno iz nje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana