Uhljebljenje u institucijama BiH

Marijana Miljić Bjelovuk

Institucije BiH ne mare za odluke kojima je predviđeno da obustave nova zapošljavanja, jer imaju prekomjeran broj zaposlenih.

Naprotiv, izgleda se više vode politikom ko će raspisati više konkursa za prijem novih radnika i ko će imati veći broj službenika.

Ta borba za uhljebljenje, uglavnom stranačkih kadrova, sudeći prema raspisanim konkursima, neće biti ništa slabija ni u ovoj godini. Jer ima onih koji posao zbog prevelike konkurencije i velikog broja onih koji su bili prioritet, nisu dobili ranije.

Upravo zbog te prevelike konkurencije i namještanja pojedinih konkursa stranačkim kolegama, posao u struci ne mogu dobiti mladi i sposobni ljudi koji u potrazi za boljim sutra odlaze odavde.

Očigledno je da će takva, iskvarena politika na tržištu rada i zapošljavanja u institucijama BiH trajati i u vremenu koje je pred nama, jer niko ne želi to da obustavi i jednom za svagda stopira nova zapošljavanja iako većina institucija BiH već ima prekomjeran broj radnika.

Politiku novih zapošljavanja, iako im je savjetovano da to ne rade u 2015. godini, nastavila su i ministarstva u Savjetu ministara. A poplava konkursa za prijem službenika u ministarstvima i agencijama dočekala nas je i u ovoj godini. Među njima su i agencije za koje veliki broj stanovnika nije ni čuo, za koje sa sigurnošću možemo reći da nikome ne služe, odnosno da služe samo za uhljebljenje nekih novih stranačkih kolega.

Niko nema namjeru da se osvrne na činjenicu da je ekonomska situacija u BiH isuviše teška, da je privreda odavno na koljenima i da budžet neće moći podnijeti nova zapošljavanja.

Umjesto da se brinu za to kako omogućiti napredak bilo koje vrste u ovoj posrnuloj zemlji, koja je svrstana na samo dno kada je riječ o ekonomskim pokazateljima, većina nadležnih u institucijama BiH bavi se dijeljenjem radnih knjižica i to uglavnom stranačkim kolegama, a ne onima koji bi nečemu i mogli doprinijeti. Time samo opterećuju budžet i nastoje da unište i ono malo što imamo.

Novac se rasipa na sve i svašta. Samo ne za ono što će podići BiH i gurnuti je naprijed.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana