Ugrožavanje Stare crkve

Marijana Miljić Bjelovuk

Nacionalni spomenici moraju biti zaštićeni i u svakoj normalnoj zemlji nadležni nikako ne bi trebalo da dozvole da oni na bilo koji način budu ugroženi. Međutim, to kod nas nije tako.

U Sarajevu je kompanija "Sid" iz Sanskog Mosta dobila sve potrebne dozvole za gradnju hotela tik uz Staru pravoslavnu crkvu na Baščaršiji, koja je nacionalni spomenik.

Da je Stara crkva i te kako ugrožena izgradnjom hotela upozorila je juče i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, koja je apelovala na sve nadležne institucije da preispitaju gradnju objekta.

S obzirom na to da je izgradnja hotela pri samom kraju, ovdje se postavlja logično pitanje kako je uopšte moguće da se tek pri samom završetku izgradnje pomenutog objekta upozorava da je ugrožena Stara crkva i da je neko tek sada primijetio gradnju ogromne zgrade na Baščaršiji!

Očigledno je da ovdje propusta ima od samog početka i da je neko i te kako zloupotrijebio svoje nadležnosti.

E, pa sada treba da odgovaraju svi koji su gledali kroz prste, kršili zakone i izdavali dozvole. Njih će, kao i dokumentaciju koju su izdali, ako ima imalo poštovanja zakona i pravde, idućih dana "češljati" policija i inspekcija.

Prvi potez već je povukla inspekcija, koja je još
juče izuzela dokumentaciju i pod lupu stavila dobijene dozvole, a nadamo se da će i ostali nadležni isto uraditi i kazniti sve one koji rade na uništavanju nacionalnih spomenika.

Jer, ne treba dozvoliti da nakon vijekova postojanja, brojnih paljenja, uništavanja i obnova, Staru crkvu, koju pohode ljudi iz cijelog svijeta, na kraju dokrajči nečija nebriga i nepoštovanje, a možda i namjerno kršenje zakona.

Nažalost, ovaj slučaj ugrožavanja nacionalnih spomenika nije prvi u BiH. Tome treba konačno stati u kraj i promijeniti svijest svih onih koji misle drugačije, svih onih koji rade na uništavanju onoga čime treba svi da se ponosimo.

To se može postići jedino ako konačno krenemo sa kažnjavanjem svih onih koji rade mimo zakona. Njihovim kažnjavanjem svakako je moguće spriječiti nekoga drugog ko razmišlja o istom potezu i u istom smjeru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana