Ugovori o djelu

Svjetlana Šurlan

Zaposlenje u institucijama BiH želja je mnogih nezaposlenih, prvenstveno zbog toga što vlada percepcija da se malo radi, a da su plate visoke. I to nije samo percepcija, plate jesu više u odnosu na ista radna mjesta u entitetskim institucijama, a realni sektor je suvišno i spominjati.

S obzirom na to da administracija BiH broji više od 22.000 zaposlenih, nalaženje posla koji već neko ne radi postalo je kao traženje igle u plastu sijena.

Međutim, ni to nije prepreka da se gomilanje službenika koji će raditi ono za šta već postoje sistematizovana radna mjesta nastavi.

Najlakši način da se neko "ubaci" u institucije je potpisivanje ugovora o djelu. Rukovodioci pravo sklapanja takvih ugovora koriste da bi "svojim", najčešće partijskim kolegama, obezbijedili da malo rade, a budu dobro plaćeni.

Angažmani mogu da budu dnevni, višednevni i višemjesečni, pa i višegodišnji, a zajedničko za sve njih je da nisu opravdani, osim u možda veoma malom procentu.

Da ne postoji opravdanost za angažovanje ljudi mimo konkursa, a samom tim mimo ikakvih uslova pokazuju i podaci koje je Savjet ministara BiH dostavio Parlamentu BiH.

Iz ovih podataka vidljivo je da se ugovorom o djelu angažuju stotine lica, a još poraznija je činjenica da se zapošljavaju čak i na administrativne poslove koje treba da obavlja sekretarica, popu primanja i otpremanje pošte ili unosa podataka u računar.

Pored toga, ugovorima o djelu određene osobe angažovane su za, kako navode, analize, predavanja, obuke, na administrativnim poslovima za potrebe zaposlenih u Kabinetu ministra, te IT administratori, prevodioci…

Zanimljivo je i da se ugovorom o djelu angažuju snimatelji, montažeri, voditelji programa, izvođači i organizatori kulturno-zabavnog programa, izvršioci vjerskih obreda, što je u neku ruku i opravdano, jer je riječ o dnevnim potrebama. Ali, svakako bi se i ovaj vid usluga mogao obezbijediti kroz transparentan javni poziv, jasne uslove i sklapanje ugovora o povremenom angažmanu.

To bi svakako bilo po propisima, ali ne i po stranačkoj praksi. Naravno, naznaka da će ta praksa biti promijenjena nema na vidiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana