Ugovori na provjeri

Vedrana Kulaga Simić

Zaposlene u institucijama BiH je sve teže prebrojati. Posebno ako se tu pokušaju ubrojiti i stručni saradnici, viši stručni saradnici, saradnici saradnika kao i neizbježni savjetnici za sve i svašta.

BiH je odavno nadaleko poznata po enormnom zapošljavanju, ali samo u javnom sektoru gdje se trenutno skupilo više od 22.000 osoba. Većina njih radi na izmišljenim poslovima, a da stvar bude još gora, utvrđeno je da za pojedine poslove nadležni zovu u pomoć spoljne saradnike - ne mareći za to da na tim poslovima već rade neki službenici i to po sistematizaciji radnih mjesta. Drugim riječima, za to su već plaćeni.

Zaključivanje ugovora o djelu i o privremenim i povremenim poslovima velika je boljka mnogih rukovodilaca institucija na nivou BiH koja traje godinama. Takvo ponašanje koštalo je sve poreske obveznike u BiH desetine miliona maraka. Tu su, naravno, i stotine miliona KM koje godišnje odlaze iz njihovih džepova za redovna lična primanja zaposlenih u institucijama.

Na netransparentnost prilikom zaključivanja ugovora o djelu i mnoge druge stvari koje se vezuju za ovu problematiku godinama upozorava nevladin sektor, ali i Kancelarija za reviziju institucija koja je nedavno ocijenila da je upaljen crveni alarm i da se ta oblast mora dobro preispitati i napraviti plan kako prošlost stalno ne bi postajala sadašnjost.

Dodatni problem su i oni koji se primaju na posao, a plaćaju iz donacija koje stižu na račune institucija BiH. Da li su ti izdaci na kraju i pronašli uporište u rezultatima rada, biće poznato kada institucije od kojih su zatraženi podaci o tome, iste dostave crno na bijelo nadležnoj parlamentarnoj komisiji. Domaći zadatak su, između ostalih, dobili Visoki sudski i tužilački savjet i Tužilaštvo BiH.

Savjet ministara je usvojio plan postupanja po preporukama revizora da bi se u zakonske okvire dovelo zapošljavanje saradnika po osnovu ugovora o djelu kao i privremenim i povremenim poslovima. Sve je na papiru, ali ne smije tako da ostane.

Slova na papiru ne znače ništa ako se ne realizuju na terenu. Kontrola mora da bude uvedena, a zaključeni ugovori stavljeni pod lupu kako bi se vidjelo koji su saradnici potrebni, a koji su samo teret na budžetu i kradu bogu dane. Bez rezultata i s platama iz snova za većinu onih koji ih finansiraju - građana ove zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana