Ugovor za nerad

Željka Dumazet
Ugovor za nerad

Rastrošnost, javašluk, nerad i rabote za koje se nikome ne polažu računi epiteti su koji "krase" mnoge institucije na nivou BiH.

Dok posrnula privreda grca u problemima, dok se mjesecima ne isplaćuju plate i svakodnevno otpuštaju radnici, mnogobrojna administracija u zajedničkim institucijama, ogrezla u neradu pored enormnih plata koje za to prima, iz godine u godinu povećava sredstva za plaćanje ugovorenih poslova, koja u BiH samo za prvih devet mjeseci prošle godine premašuju cifru od 31 milion maraka.

U BiH, kao ni u jednoj zemlji u svijetu, vlada pravilo da se ne plaćaju rad i rezultati onoga što je neko na poslu privrijedio tokom osmočasovnog radnog dana, te stoga nisu čudni porazni rezultati učinka koji svaki državni službenik i institucija sumiraju na kraju izvještajnog perioda. U BiH je postalo pravilo da je posao u zajedničkim institucijama uglavnom namijenjen samo za partijske i slične poslušnike i rodbinu onih koji su se već tu uhljebili, pa zato i nije čudno što se upozorenja na sve ovo svode na izvještaje revizora, koje niko ne tretira i izvještaje novinara.

Zbog takvog odnosa prema ovim činjenicama, na poslove koje bi uglavnom trebalo da završi radna snaga koja je za njih plaćena, gotovo po pravilu se angažuju kadrovi iz uskorodbinskog i uskostranačkog miljea i stoga svako raspisivanje konkursa za prijem novih radnika postaje samo puka formalnost. No, gotovo da i nije to najveći problem kojim je "okićena" državna administracija. Mnogo veći problem leži u činjenici da se ovakve stvari ponavljaju godinama i da zbog ovakvog javašluka u BiH niko nije odgovarao.

Ne bude li se BiH debelo pozabavila i analizirala utrošak sredstava, koji je sa grbače poreskih obveznika otišao i na ove namještaljke, vrlo brzo će joj se desiti posrnuće iz kojeg je neće moći izvući nikakvi međunarodni monetarni fondovi, krediti i raznorazne donacije. Ne bude li konačno svu tu vojsku administracije, koja broji oko 22.000 neefikasnih državnih službenika, postrojila i upitala da li je zaradila platu koju prima, poješće samu sebe i sve priče o njenoj integraciji i dezintegraciji postaće bajke u koju ni djeca više neće vjerovati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana