Ugovor sa Islamskom zajednicom

Vedrana Kulaga Simić

Nacrt osnovnog ugovora između BiH i Islamske zajednice u BiH, zbog koga su više od decenije vođene žestoke polemike, dobio je zeleno svjetlo na prošloj sjednici Savjeta ministara BiH.

Ako ovaj nacrt, koji je ministar za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac proslijedila Predsjedništvu BiH da ga aminuje, prođe i u Predsjedništvu i Parlamentu BiH, to će ovu zemlju nepovratno dovesti u situaciju da se neće znati ko šta plaća, koliko ko ima slobodnih dana, šta će raditi oni koji ne upražnjavaju islamsku vjeru i kako će institucije, kako javne, tako i privatne, moći funkcionisati.

Jer ono što stoji u ovom nepreciznom nacrtu moglo bi dovesti do toga da suđenja budu prekinuta zato što neki tužilac, sudija, svjedok ili optuženik u određenom terminu obavlja svoje vjerske obrede. Svi bi morali čekati da se ne bi "udarilo na vjerske slobode i ljudska prava".

Prema ovom nacrtu ugovora, suđenja ili vojne vježbe, akcije policije na svim nivoima ne bi smjele da se obavljaju petkom u vrijeme vjerskog obreda, a sve javne i privatne institucije morale bi prekidati svoj rad oko podne. One javne i privatne institucije koje su udaljene od džamija, da bi ispoštovale ovaj ugovor, morale bi u samim tim ustanovama izgraditi ili preurediti postojeći prostor zarad vjerskih potreba u određeno vrijeme i na valjan način. Javne i privatne ustanove su dužne da muslimanskim vjernicima obezbijede pauzu, kao i slobodno vrijeme da u dane posta obave iftar.

Svi oni koji putuju na hadž ni u javnim ni u privatnim ustanovama u cijeloj BiH, prema ovom nacrtu ugovora, ne smiju biti sprečavani da idu i moraju im se odobriti slobodni dani.

U svemu ovome ostaje otvoreno pitanje kako će kolektivni šef BiH reagovati na ovaj prijedlog, kako će ga dočekati poslanici i delegati u Parlamentu BiH, ali je sasvim izvjesno da je nedorečen, da polako, ali sigurno vjera određuje pravila državi, a ne obrnuto. Bez namjere da se dira u vjerske slobode ijednog konstitutivnog naroda i bilo koje vjere u ovoj zemlji, jasno je kao dan da nije bez razloga toliko dugo osporavan ovaj ugovor i da su oni koji su za njega glasali na Savjetu ministara unijeli dodatne smutnje i novi kamen spoticanja u ovoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana