Udružena krimi grupa

Danijela Bajić

Sučeljavanje sa adaptacijom, tuđa zemlja i jezik, i sve to začinjeno sa nostalgijom i bezuspješnim lutanjem po švapskim supermarketima u potrazi za gajbom “nektara” ili nekim našim dnevnim novinama. Do sad su navedeni razlozi bili primarni za povratak u rodnu grudu, često pognute glave, još češće praznih džepova. Najnoviji hit na meniju razloga za bijeg iz dijaspore su raznorazni marifetluci i prevare inih gazda koji neće i ne žele da ispoštuju one koji krive kičmu daleko od rođene kuće.

 

Sve češće čujemo priče o radnicima u Sloveniji i Njemačkoj koji trbuhom za kruhom naprave puni krug. Prvo bježe odavde jer nema posla, pa zatim vani pristaju na sve ponuđeno, čak i kad se preko telefona dogovori prevoz robe, a na licu mjesta se završi na guljenju krompira ili čišćenju javnih toaleta. Da se inostrano grbačenje baš i ne isplati saznaju tek kad im okasni plata, pa im ne preostaje ništa drugo osim starog dobrog “nalijevo krug” i povratka kući.

Doduše, prevare variraju. Od klasične “ne dam pare jer ionako radiš na crno”, do sofisticiranijih prevara i korišćenja rupa u zakonu država u kojima su krimi gazde otvorile firme. Jedno takvo iskorišćavanje radne snage u Sloveniji je trajalo punih osam godina, a policija u Celju izračunala je da su deblji kraj izvukla ukupno 423 radnika, uglavnom iz BiH, Srbije i Sjeverne Makedonije. Za taj period, oštećeni su za, ne baš tako minornih, 2,1 miliona evra.

Recept je pisan po dobro uhodanom scenariju. Dođe im tura radnika iz pomenutih zemalja, rade u jednoj firmi neko vrijeme, a kasnije bi ih zaposlili u nekoj novoj fiktivnoj kompaniji. Za to vrijeme radnik bespogovorno klima glavom, a u isto vrijeme i kičmom jer su mahom u pitanju građevinski ili poslovi prevoza. Grupa fiktivnih direktora, u daljem tekstu udružena krimi grupa, tako je rotirala jadne te iste radnike kroz 22 firme, a u isto vrijeme ne plaćajući im zarade, doprinose za socijalno osiguranje, zdravstveno i penziono, niti su plaćali porez i otpremnine. U pitanju su Slovenci, čak i ljudi sa naših prostora koji tamo žive, kojima je država vjerovala na riječ i kasno otkrila da im je brza zarada bazirana na neprijavljivanju radnika kroz firme koje “traju” po nekoliko mjeseci.

Kreatori udružene krimi grupe lako mogu da se poistovijete sa modernim robovlasnicima, jer su svi zajedno tjerali ljude da rade duple dnevnice po cijeni jedne,  a da ni za nju nisu plaćali puni iznos. Tako su im radnici često morali da rade i po skandaloznih 12 časova dnevno. 

Krivična prijava podnesena je protiv trojice članova organizovane krimi grupe,  a priča se da je to samo vrh ledenog brijega. Ima li vas još koji bi rintali u tuđini?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana