Udobna vožnja

Marijana Miljić
Udobna vožnja

Ni u jeku ekonomske krize načelnici opština u Republici Srpskoj izgleda ne planiraju da se odreknu komfora u koji svakako ulaze luksuzni i moćni službeni automobili.

Da bi pojedinim načelnicima pri vožnji bilo udobno, danas mnogo košta i mjeri se stotinama hiljada maraka.

Zanimljivo je to da što je opština manja i siromašnija, opštinski funkcioneri voze sve luksuznije automobile kojih se ne bi postidjeli ni svjetski zvaničnici.

Tako se načelnik opštine Doboj Obren Petrović službeno vozi u BMW X5 vrijednom 142.000 maraka, dok gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović koristi službeno vozilo "folksvagen bora" staro deset godina, čija vrijednost doseže tek 10.000 maraka.

Iako su se mnogi opštinski funkcioneri, redom od Pala do Doboja na sav glas dičili time da su štedljivi i da imaju plan kako da se izbore sa krizom, istovremeno su redom obnavljali vozne parkove, ne štedeći na udobnosti. Svojoj naravno.

Pravi primjer je Zvornik gdje su "pasata" starog pet godina, u jeku najveće krize, zamijenili za novi "Folksvagenov" model vrijedan "tričavih" 50.000 maraka. Ima se, može se.

Neki su se za svoju udobnost pobrinuli mnogo ranije, pa je tako načelnik opštine Foča Zdravko Krsmanović, još 2004. godine pribavio "audi A-6 kvatro" i to kada je malo koji funkcioner u RS mogao to sebi da priušti, i to bez saglasnosti Skupštine opštine Foča. Tada je ovaj "luksuz na četiri točka" Krsmanovića koštao više od 100.000 njemačkih maraka.

Kada mu je traženo da objasni razloge za kupovinu preskupog "audija" Krsmanović je izjavio da se načelnik ne može voziti u "fići". Ali zato mora u automobilu od 100.000 maraka.

U Istočnom Sarajevu ove godine neće nabaviti novi službeni automobil, jer će kažu studentima iz ove opštine biti isplaćene stipendije.

Da ne bude da su svim načelnicima luksuz i "bezbjednost" na prvom mjestu, primjer je prvi čovjek Jezera Slobodan Laketić, koji od 2007. godine nema službeno vozilo, a do posla u opštini pješači oko tri kilometra.

Daleko od toga da načelnici treba da pješače, ali primjer Laketića, dovoljno govori u korist tome da težnja ka luksuzu i malograđanština nisu karakteristike uspješnog vođe opštine. U vrijeme krize, kada mnogi jedva sastavljaju kraj s krajem, vožnja načelnika siromašne opštine u automobilu vrijednom 100.000 maraka u najmanju je ruku bezobrazluk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana