Udari Ustavnog suda

Željka Domazet

Da je Ustavni sud ove zemlje, u kome glavnu riječ vode dvojica nekadašnjih funkcionera SDA i trojica stranaca, prekršio ustave i najviše postulate demokratije pokazuje i njegova najnovija odluka kojom je poništio rezultate referenduma u Republici Srpskoj.

U svakoj normalnoj zemlji morala bi da se poštuje demokratska referendumska volja građana, jer kada je bilo koja institucija u dilemi kako da se odredi o nekim bitnim i osjetljivim stvarima koristi referendum da bi donijela validnu i utemeljenu odluku. U BiH, koja je već odavno izgubila epitet normalne zemlje, gaze se najdemokratskiji principi i narodu uzima pravo da odlučuje i misli svojom glavom.

BiH od uspostavljanja mira uz svoje institucije ima instaliranog visokog predstavnika, ali ovog puta kada je riječ o referendumu u Srpskoj i njegovim rezultatima, ni on se nije usudio da preduzme bilo kakve radikalne poteze. Ovog puta umjesto njega je to učinio Ustavni sud, koji je sebi dao za pravo da se miješa u oblast koja mu ni u kom slučaju nije u nadležnosti.

Očigledno je da se već odavno Ustavni sud počeo baviti pitanjima koja su sporna i krajnje je vrijeme da bude riješen njegov status, sastav, način odlučivanja i nadležnosti.

S druge strane, i srpski kadrovi koji rade u ovoj instituciji već odavno bi trebalo da shvate da se njihovi argumenti ne poštuju, da se bezočno preglasavaju i da je krajnje vrijeme da prestanu biti "botanička bašta" za sve bezočne poteze i odluke koje donosi ova odavno od Ustava otuđena institucija.

Bez obzira na to kako će se stvari dalje razvijati, pa taman i da danas-sutra tužilaštvo pokrene istrage i procese protiv cijele Srpske i njenog naroda kao što to čini sa članovima referendumske komisije i narodnim poslanicima, referendumske odluke naroda su svetinja i moraju se poštovati.

Ustavni sud, koji već odavno doliva ulje na vatru u ovoj zemlji, ni na koji način ne može poništiti i uništiti 9. januar, koji je Dan Republike i koji je u Srpskoj upisan zlatnim slovima i slaviće se i ubuduće, a nakon ovakvih sramnih odluka Ustavnog suda u narednim godinama još srčanije i jedinstvenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana