Udar na sud

Nebojša Tomašević
Udar na sud

U podmetnutom požaru u zgradi banjalučkog Osnovnog suda izgorio je veliki dio dokaza iz više stotina krivičnih postupaka koji se vode pred tim sudom.

U prostoriji koja je zapaljena bili su, između ostalog, zaplijenjeno oružje, droga, bijela tehnika i drugi predmeti iz krivičnih i drugih postupaka.

Ono što je svakako najbitnije, jeste to da u požaru nije bilo ljudskih žrtava, ali on je otvorio brojna pitanja. Ono najvažnije je: Kako je to moglo da se desi?

Prva čudna stvar je činjenica da je u vrijeme podmetanja požara u zgradu suda, koji spada u javnu instituciju i u kojoj se čuvaju brojna važna dokumenta, obezbjeđivao samo jedan čuvar.

Upućeni tvrde da se ovakvi slučajevi ne bi dešavali da Osnovni sud ima fizičku zaštitu Sudske policije, a nadležni da je to nemoguće jer nema ljudstva. Opet se pitamo, pa zar jedna ili nekoliko plata za čuvare ne vrijedi manje od dokaza koji su izgorjeli i zbog čega bi možda mogli da "padnu" mnogi sudski postupci.

Jedan advokat ističe da je sumnjivo to što je zapaljena samo prostorija u kojoj se čuvaju dokazi i ističe da se, prema pravilima, dokazi nikada ne bi smjeli čuvati samo na jednom mjestu i to neobezbijeđenom. S druge strane, predsjednik Osnovnog suda Milan Tegeltija kaže da zgrada nije ni pravljena kao pravosudna institucija i da su uradili sve što je u njihovoj moći da adaptiraju sobu za dokaze.

Opet, logično je da se ne može ni pretpostaviti da će neki kriminalac da se drzne pa da napadne pravosudnu instituciju koja se nalazi u gotovo samom centru grada.

S pravom možemo da se zapitamo da li naše društvo kriminalcima više ništa ne može te da se oni ne boje ni pravosuđa.

Zar su se kriminalci tako osilili i ne prezaju ni od čega, pa eto napadaju i pravosudne institucije da bi izbjegli ruku pravde. Ovo treba da nas i uplaši, jer kad napadaju pravosudne institucije šta će ih onda spriječiti da napadnu nas "obične smrtnike".

Kolika je šteta nastala u požaru tek će se vidjeti. Nadajmo se samo da nisu izgorjeli dokazi zbog kojih bi neki kriminalci, možda baš i oni koji su požar podmetnuli, mogli da završe na slobodi umjesto u zatvoru.

U svakom slučaju, sve probleme treba riješiti i iz ovog izvući dobru pouku. Zamislite, nekom padne na pamet da zapali zemljišne ili slične knjige čiju rekonstrukciju, kažu stručnjaci, ne bi bilo moguće napraviti. Ne smijemo ni da se zapitamo šta bi onda bilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana