Udar na Srpsku

Milijana Latinović

Da nadležni na nivou BiH ne prestaju da podmeću nogu Republici Srpskoj pokazuje i najnoviji primjer uplitanja u obrazovni sistem Srpske.

 

Naime, iako je Republička Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova reakreditovala banjalučki Univerzitet, nakon dvije godine mukotrpne borbe, Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH odbila je da u državni registar upiše javne univerzitete iz Banjaluke i Istočnog Sarajeva, iako za to ispunjavaju sve uslove.

Cijela ta igranka u vezi sa akreditacijom visokoškolskih ustanova koja je pažljivo osmišljena u Sarajevu, u Srpskoj je ocijenjena kao podmukli udar na obrazovni sistem i politička opstrukcija procesa akreditacije dva javna univerziteta u RS. 

Nadležni su podvukli da je situacija uzavrela do te mjere da prijeti da eskalira i potpuno uruši obrazovni sistem u BiH.

Da zlo bude veće ni prvi čovjek Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH Enver Halilović ne zna da objasni zašto univerziteti iz Srpske nisu upisani u državni registar.

Stiče se utisak da tim činom Halilović namjerno želi studentima iz Srpske uskratiti mogućnost odlaska na studentske razmjene, a univerzitetima da učestvuju u projektima koje finansira Evropska unija. I nije ovo prvi put da iz pomenute agencije upiru prstom u visokoškolske ustanove u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, podmetanja je bilo i prije nekoliko mjeseci, zbog čega je reakreditacija univerziteta u RS kasnila pola godine.

Sve to budi strah kod domaćih studenata da njihove diplome možda neće biti priznate u cijelom svijetu i da su bacili godine provedene nad knjigom.

Da bez uplitanja politike ništa nije moguće u BiH potvrđuje i situacija u “Elektroprenosu BiH”, jedinoj zajedničkoj kompaniji Srpske i FBiH, koja sve dublje tone jer politički vrh u FBiH mjesecima traži da u fotelju direktora te kompanije pod svaku cijenu sjedne Bošnjak. Zbog svega toga preduzeće ne može normalno da funkcioniše, zaleđeno je 120 miliona KM namijenjenih za investicije, a onemogućena su i nova zapošljavanja.

Krajnje je vrijeme da pojedinci na nivou BiH shvate da moraju prestati sa politikom uslovljavanja i ponižavanja svega što dolazi iz Srpske. To je jedini način da ova zemlja, ovakva kakva jeste, opstane i krene putem napretka.  U suprotnom, nadležni iz Srpske će, kako su i najavili, povući crtu i prestati priznavati agenciju na nivou BiH, a ako podmukla politika iz Sarajeva bude nastavljena, sličan scenario mogao bi uslijediti i na drugim poljima. Bilo bi dobro da nadležni sjednu za isti sto i pokušaju da se dogovore u vezi sa ovim i drugim spornim pitanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana