Udar na Srpsku

Željka Domazet

Ustav jasno kaže da je teritorija Republike Srpske jedinstvena, nedjeljiva i neotuđiva, pa time i imovina koja joj pripada.

To je jasno propisano i Dejtonskim sporazumom, koji je osnovni dokument na osnovu koga BiH može da živi i da se održi. S druge strane, takođe je jasno da nekima u ovoj zemlji nije stalo do poštovanja Ustava i Dejtona i na sve načine pokušavaju da direktno ili indirektno ukinu Srpsku.

Ti koji ne žele da shvate stanje stvari i kojima je RS kost u grlu predlažu zakone onakve kakve su predložili Šemsudin Mehmedović i Zaim Backović. Oni bi da nekadašnju imovinu bivše nam države i nekadašnje republike koja pripada RS proglase društvenom svojinom BiH i time Srpsku jednostavno ukinu.

Dvojac Mehmedović i Backović bi uz podršku svojih istomišljenika da otmu Srpskoj zemljište, šume, vode, rudna i druga prirodna bogatstva, ali i javne puteve, željeznice, kulturna i istorijska dobra...

U uvjerenju da će za ovo zakonsko rješenje dobiti podršku u Parlamentu ovi predlagači antiustavnog i antidejtonskog zakona su krenuli i korak dalje tražeći da stupanjem na snagu ovog zakonskog rješenja treba da prestanu da važe svi drugi propisi BiH, entiteta i drugih nivoa vlasti koji regulišu ovu oblast, a koji su suprotni odredbama ovog njihovog zakona.

Ne znaju ili neće da znaju da u ovoj zemlji postoje četiri potpuno odvojena pravna poretka i da se zakonima BiH ne mogu stavljati van snage zakoni entiteta. Ne žele da znaju ni da zakon ne može biti jači od Ustava.

A Ustavom ove zemlje jasno su definisane nadležnosti zajedničkih institucija, a imovinski odnosi i zaštita svih oblika svojine koja se tiče RS je u isključivoj njenoj nadležnosti. Oni koji poznaju Dejtonski sporazum bez rezerve znaju da je teritorija Srpske uređena Dejtonskim sporazumom i razgraničena međuentitetskom i međudržavnom granicom. Na toj teritoriji RS ima zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast. A ako bi kojim čudom bio usvojen ovaj nakaradni zakonski prijedlog, Srpska bi praktično ostala bez svoje teritorije, a time i bez svega ostalog.

Stoga svi oni koji na mala vrata perfidnim zakonskim prijedlozima žele da naude Srpskoj, da je ukinu ili unize ili oni koji to zagovaraju, ni BiH ne misle dobra niti će joj dobra donijeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana