Udar na SIPA

Goran Maunaga

Neko moćan iz pravosudno-policijskih struktura BiH procijenio je da bivši direktor SIPA Goran Zubac nije dovoljno kažnjen sudskom odlukom o jednogodišnjem uslovnom zatvoru i smjenom s direktorske pozicije pa je odlučio da osvetnički pohod nastavi pokušajem slanja u zatvor ne samo Zupca, nego i onih za koje je smatrao da su "njegovi ljudi".

Sa tom željom za čak 18 funkcionera SIPA napisana je krivična prijava potpisana sa "policijski službenici SIPA".

U ovoj državi svako svakoga može prijavljivati bez ikakvog osnova uz navođenje najogavnijih kleveta i najnižih uvreda, a da ne strahuje da će odgovarati ako prijave budu odbačene. Tu nema ništa novo, ali u ovom slučaju riječ je o krivičnoj prijavi radnih kolega jednih protiv drugih i to u glavnoj policijskoj agenciji na nivou BiH.

Kad bi bilo ikakvog osnova za podnošenje krivične prijave i protiv pola od onog broja protiv kojih je podnesena i kad bi zaista oni bili krivi za primanje mita, namještanje konkursa i nezakonita unapređenja u jednoj takvoj agenciji, to bi u svakoj državi bio svojevrstan skandal. Ali, u ovakvoj kakva je BiH, nije skandal ni kad takva krivična prijava bude podnesena zbog pokušaja čistke ljudi koji su navodni saradnici bivšeg šefa te agencije koji je, prethodno, sklonjen politički.

Skandal bi, svakako, bio čak i za jednu BiH, kad bi krivica 18 pripadnika SIPA, tog personalnog ranga i renomea agencije, bila zaista i dokazana, a oni primjereno kažnjeni, jer bi to bio prvi slučaj u BiH da je u nekoj instituciji otkriveno i kažnjeno toliko kriminalaca. To bi, u stvari, bilo potpuno razobličavanje udruženog kriminalnog klana koji je godinama djelovao kao ozvaničena i zakonom zaštićena mafijaška organizacija. To bi bio jedinstven slučaj i primjer obračuna s kriminalcima za svaku pohvalu. Ali kad znamo način na koji je Zubac osumnjičen, prijavljen i razloge zbog kojih je to učinjeno, kad znamo da je osuđen zato što nije uradio ono što uopšte nije u opisu njegovog radnog mjesta i kad znamo da je time postignut krajnji politički cilj, njegova smjena, onda, čak i da svi prijavljeni budu osuđeni, tu nema skandala, jer u ovoj zemlji skoro više niko ne vjeruje u pravosuđe i njegove odluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana