Udar na proizvodnju

Željka Kokot

Privrednicima je godina započela u skladu sa vremenskim prilikama, tmurno i sivo, bez izgleda da će ih sunce uskoro teško ogrijati.

Domaća privreda pritisnuta bremenom visokih troškova i poreskih opterećenja, koja snižavaju konkurentnost proizvoda, našla se u novom problemu zvanom povećanje akciza. Bura koja se digla sredinom prošlog mjeseca nakon što je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH donio odluku o povećanju akciza na gorivo i auto-­gas, pivo te na alkoholna pića i prirodne rakije nastavljena je juče odlukom da se nacrt zakona o izmjeni akciza uputi na usvajanje u Savjet ministara i Parlamentarnu skupštinu BiH.

Da stvar bude još gora, poljoprivrednici bi se takođe mogli naći u sličnoj situaciji ukoliko delegacija BiH zadužena za pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji, koji su juče nastavljeni, poklekne pred zahtjevima evropske mašinerije i pristane na sistem takozvane tradicionalne trgovine sa Hrvatskom koja bi bacila na koljena ranjeni agrar.

Udar na privrednike, ali i džepove potrošača nikada nije bio bliži nego sada, jer se predviđa da će povećanje akcize na gorivo i auto-gas i pivo od 15 feninga po litru, alkoholna pića i prirodne rakije za pet, odnosno 2,5 KM po litru apsolutnog alkohola, dokusuriti privredu koja se već odavno nalazi na staklenim nogama. Potrošačima to znači samo jedno, dodatno poskupljenje svih proizvoda koja će većinu stanovnika BiH dovesti u još težu situaciju, jer krpe kraj s krajem i uz postojeće cijene koje su sasvim sigurno više od evropskih. S obzirom na to da privrednici i poljoprivrednici dijalogom nisu uspjeli izdejstvovati apsolutno ništa, čini se da im preostaje samo da protestima i blokadama puteva, graničnih prelaza i institucija u Sarajevu pokušaju zaustaviti udar na sebe.

I dok se na nivou BiH brzinom svjetlosti donose odluke koje se tiču povećanja opterećenja privrede one druge koje se odnose na zahtjeve privrednika za olakšanje poslovanja godinama skupljaju prašinu u ladicama i čekaju neka bolja vremena. Dobra strana cijele priče bi bila kada bi se prihodi od novih akciznih nameta u stoprocentnom iznosu usmjerili entitetskim fondovima zdravstvenog osiguranja i za izgradnju autoputeva, ali privrednici i javnost su prilično skeptični, jer to do sada nije bila praksa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana