Udar na poljoprivredu

Željka Domazet

Početkom februara, kada bude počela primjena adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), biće izvršen dodatni udar na domaću proizvodnju, tvrde svi koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom i uzgojem stoke.

Tvrde i da niko nije vodio računa o tome kako će živjeti i preživjeti domaći proizvođači, iako se odavno zna do čega će doći.

Evropska unija, koja za svoje proizvode traži novo tržište, ne osvrće se na činjenicu da domaći proizvođači u BiH nemaju nikakve zaštitne mjere niti bilo koju zakonsku zaštitu da će ono što proizvedu biti plasirano i da će svoj proizvod neće moći prodati ni na domaćem ni na inostranom tržištu.

Ratari i stočari u RS već najavljuju milionske gubitke kada granicu bez carina budu prelazili mnogi proizvodi iz Evropske unije. Ovaj gubitak će, kažu upućeni, naročito pogoditi Srpsku jer je više od 60 odsto poljoprivredne proizvodnje, ratarstva i stočarstva locirano na ovim prostorima.

Prije samog potpisivanja adaptiranog SSP-a vodeća članica EU, Njemačka, obećala je da će sanirati svu štetu koja bude nastala zbog adaptacije sporazuma, ali od tog obećanja se nije odmaklo ni za milimetar. Ratari i stočari sasvim sigurno ne mogu živjeti od obećanja, a izgleda da su im samo obećanja ostala jer detaljne analize o mogućim gubicima još uvijek nisu sačinjene.

Ako se ima u vidu činjenica da ideje koje su predlagane iz Republike Srpske da se uvoz iz inostranstva za određene poljoprivredne proizvode zabrani u vrijeme njihovog prispijeća nisu naišle na podršku institucija na nivou BiH, onda je sasvim jasno da je nekome u ovoj zemlji najmanje stalo do domaćih poljoprivrednika.

Ne bude li se hitno djelovalo, domaća poljoprivreda, koja je već na koljenima, dodatno će se urušiti, poljoprivrednici staviti katanac na svoje farme i imanja, a stanovništvo biti primorano da kupuje uvozne proizvode i sa nostalgijom da se sjeća domaćih. Možda ih još začine i obećanjem neke od zemalja koje su im svoje proizvode servirale na sto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana