Udar na najranjivije

Marijana Miljić Bjelovuk
Udar na najranjivije

Građani Srpske mogli bi da plate paprenu cijenu haosa koji je nastao u BiH nakon opštih izbora.

Sve ide u pravcu daljeg produbljivana krize, a ako se obistini najava prvog čovjeka Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suada Arnautovića da bi moglo doći do poništenja izbora u Srpskoj nema sumnje da bi moglo biti prolongirano usvajanje ključnih finansijskih dokumenata, odnosno republičkog budžeta i programa ekonomskih reformi za iduću godinu.

Time bi najviše izgubili građani, jer bi na snazi bilo privremeno finansiranje, a to znači da bi oni koji su dobili uvećana primanja u toku ove godine ostali bez njih. S obzirom na to da je povećanje uslijedilo naknadno u toku ove godine to znači da bi penzionerima, borcima i radnicima, ali i svim drugim korisnicima budžeta bilo isplaćeno u prvom tromjesečju iduće godine onoliko koliko i u prvom kvartalu ove.

Nema sumnje da sa trenutnim primanjima svi muče muku sa preživljavanjem. Ali ako građani ostanu bez onih uvećanih primanja, nema sumnje da ćemo sve više imati onih koji prekopavaju kontejnere u potrazi za korom hljeba. Čitavu situaciju komplikuje i najava da se cijene neće zadržati trenutno do granice do koje su dogurale, jer najveći udar na budžete građana najavljen je za kraj ove i početak iduće godine.

I više je nego jasno da svim građanima Srpske treba dodatno uvećavati primanja u ovoj inflaciji koja udara, a ne umanjivati. To ne brine nikoga od kreatora trenutnog haosa u BiH, jer oni se sa tim problemima ne susreću. Njihovi novčanici puni su i ne prekopavaju po njemu da saberu kovanice za jedan obrok, kao većina građana.

Med i mlijeko koje su svi obećavali prije mjesec, više niko i ne spominje, jer su svi zauzeti sobom i svojim interesima. A građani, sa druge strane, strepe i traže, kao i do sada sami, način izlaska iz krize. Jedini, po svemu sudeći, biće im pravac za izlazak iz krize - izlazak iz BiH.

Na to ih tjeraju godinama predstavnici političkog života u BiH, a sada im samo sa ovim najnovijim haosom u prevodu poručuju da ubrzaju te migracije i napuste što prije ovu nakaradnu zemlju, u kojoj se ne poštuje ni “z” od zakona.

Niko, kao što nije ni do sada, neće odgovarati za nastali haos, jer oni koji su na funkcijama misle da su Bogom dati i iznad zakona. Nema sumnje i da se tako većina ponaša. Na savjesti treba da im budu svi oni koji bi mogli ostati bez uvećanih primanja. Ako je uopšte i imaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana