Ubistva

Goran Maunaga

Istraga ubistava Srđana Kneževića, Riste Jugovića i Željka Markovića više od decenije tapka u mjestu.

A po svemu sudeći, istraga neće ni biti aktivirana, isto kao što nije bila ni svih proteklih godina, sve dok disciplinski tužilac Visokog sudskog i tužilačkog savjeta ne odluči po pritužbi na rad postupajućih tužilaca i dok se ne utvrdi u čemu je problem. Doduše, postoji mogućnost da istraga ne bude aktivirana ni nakon toga u slučaju da disciplinski tužilac utvrdi da su do zastoja doveli objektivni razlozi, ali bar će tada biti jasnije o čemu se radi.

Ali ako bi čak i to bilo utvrđeno, ne bi poljuljalo vjerovanje onih upućenijih u dešavanja u vezi sa tim slučajevima da je tu, uglavnom, riječ o neradu i neprofesionalizmu tužilaca i tužilaštava koji su istraživali te predmete.

A do takvog odnosa dovelo je to što su u pozadini istraga vođenih do sada u sva tri ubistva nečista posla i interesi koji, od početka, prelaze granice BiH. A da je to tako, potvrdili su istraga, izvještaj, optužnica i suđenje ekipi uhapšenoj poslije Kneževićevog ubistva. I pored čvrstih dokaza, uz priznanja o detaljima pripreme i likvidacije "Belog vuka", tačnog kretanja i sakrivanja osumnjičenih, svi oni su, navodno poslije intervencije nekog moćnog, naprasno oslobođeni.

Poslije tog, predmetnim tužiocima kao da se na tom slučaju više nikako nije ni radilo, a to kao da je osokolilo ubice koje su onda likvidirale i Jugovića, a zatim i Markovića.

Ko bi se nadao tome da će im naruku ići čak i to što su ti predmeti 2006. godine iz istočnosarajevskog Okružnog tužilaštva prešli u nadležnost Tužilaštva BiH, koje je na njima radilo još manje od prethodnika. Uz čudnu "vadionu" da "niko tužiocima u RS nije branio da nastave istragu iako su predmete predali Tužilaštvu BiH".

Jedno je sigurno: nema govora o tome da su naredbodavci i izvršioci tih ubistava počinili "savršen zločin", da ih je do sada bilo nemoguće otkriti i da, možda, nikada i neće biti otkriveni.     

Da li je u ovim slučajevima riječ o lijenosti, neradu tužilaca ili o namjernom kočenju i ometanju istrage, sasvim sigurno će se kad-tad otkriti, ali najvažnije je da se ti predmeti daju vrijednom i profesionalnom tužiocu koji će ih sigurno dovesti do kraja. I da sudija istih takvih karakteristika donese pravnu i pravičnu presudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana