U teoriji jedno, a u praksi drugo

Dragana Orlović

"Što je crkva bez zvona ili hirurgija bez operacione sale, to je jezički fakultet bez biblioteke."

Tim riječima dekan Filološkog fakulteta u Banjaluci Mladenko Sadžak opisuje visokoškolsku ustanovu na čijem se čelu nalazi, a koja ima šest studijskih programa, ali nema biblioteku. I to ne bilo kojih studijskih programa nego studija koji osim matičnog srpskog jezika, školuju buduće profesore njemačkog, engleskog, italijanskog, francuskog i ruskog jezika. O tome koliki je apsurd da svi ti budući akademski građani tokom studiranja nisu imali biblioteku, a ni čitaonicu suvišno je i govoriti.  Suvišno je i pitati zbog čega fakultet koji je osnovan 2009. godine nije uspio da dobije objekat u kojem će, umjesto u nagomilanim kutijama, uredno da smjesti knjige i te kako potrebne studentima. To direktno otvara niz drugih pitanja - kakvi su zapravo uslovi i način studiranja, oprema i kvalitet nastave na visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj.

Posljednjih nekoliko decenija u svijetu su se desile velike promjene u oblasti obrazovanja, koje sugerišu analitičko razmišljanje, interaktivan pristup nastavi i što više prakse, a sve manje teorijskog ponavljanja.

A šta se dešava kod nas? Ne mnogo toga.

Na našim visokoškolskim ustanovama teorija i praksa i dalje su u sukobu. Dvije suprotstavljene strane. Kod nas i dalje vlada zastarjeli sistem učenja napamet, umjesto analitičkog promišljanja i praktične nastave koja bi studentima i učenicima pružila kvalitetnije znanje.

I dalje se konstantno priča o reformama obrazovanja koje su neophodne, ali koje su ozbiljne i dugotrajne. Ne mogu da se dese preko noći. Tu su i zakoni, gdje uvijek postoji neki član koji nije precizno definisan, pa ostavlja lufta za dvojako tumačenje i dodatni propust, bilo da je riječ o predškolskom, osnovnom, srednjem ili visokom obrazovanju.

Tačno je da zakoni postoje da bi se poštovali, ali i da bi se mijenjali ako nisu dobri. Niko ne spori ni da je reforma obrazovanja mukotrpan i dug proces. Međutim, sa naših fakulteta svake godine nažalost stižu stotine mladih koji ne znaju ko je napisao "Majstora i Margaritu" i niz drugih elementarnih stvari, koje su morali da nauče u školama. Mladih, koji imaju fakultetske diplome, a ne znaju to. Zato bi reforme obrazovanja ipak trebalo da "požure", bar malo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana