U svim salama stanje redovno

Vedrana Kulaga Simić

Pandemija virusa korona samo je zvanično, na neki način, proglasila vanrednu situaciju i vanredno stanje u BiH jer je svima jasno da pod ovim dijelom neba gotovo ništa nije onako kako bi, u normalnim sredinama, trebalo da bude.

 

Virus korona polako, na sreću svih, slabi i, nadamo se, bespovratno odlazi. Ostaje žal za svima koji nisu uspjeli da se izbore sa njegovom snagom kojom je za veoma kratko vrijeme blokirao čitav svijet, te zahvalnost svima koji su na ovaj ili onaj način pomogli da posljedice ne budu daleko veće. I po zdravlje i po ekonomiju kojoj će trebati sada velika pomoć kako bi stala ponovo na noge i kako bi se sačuvalo te otvorilo što više radnih mjesta i plate nastavile obećavajući rast s kraja prošle i početka ove godine.

Ipak, one nikada, barem kada je riječ o običnim radnicima, neće uspjeti da premaše nekoliko hiljada maraka, koliko je mjesečno zagarantovano onima koje ti isti radnici, svojim glasovima, dovedu u Parlament BiH.

Nadaleko poznate i enormne plate, prije svih, poslanika i delegata na tom nivou vlasti od početka su zaštićene da zaštićenije ne mogu biti. U sve se u ovoj i ovakvoj zemlji, što bi narod rekao, može “darnuti”, ali nikako u njihove platne liste jer su, eto, zaštićene i Ustavom.

Svi dosadašnji, i ozbiljniji i oni manje ozbiljni prijedlozi da budu smanjena njihova primanja pali su u vodu prije nego što su došli na dnevni red. Uvijek i iznova se moglo čuti da su potrebna sistemska, a ne parcijalna i populistička rješenja. I na tome se zaustavljalo se, a njima je minimalno 5.000 maraka na račune stizalo uredno svakog mjeseca. Za njih nema krize, minimalca ni solidarnosti, a novac stiže i kada mjesecima ne kroče na svoje radno mjesto.  

Čast onim izuzecima koji dio svojih plata, u koje se ubrajaju još brojne privilegije, izdvajaju kao pomoć ugroženima i nekim drugima, ali velika većina poslanika i delegata nije zaslužila ni marku da dobije. Jer im se ne zna ni boja glasa, ali hiljadarke ne pitaju za to.

To je odraz našeg društva i stalnog lavirinta vanrednog stanja iz kojeg godinama ne možemo da izađemo. Od dana kada smo postali.

Nadaleko važimo za siromašnu zemlju, a na nekim poljima se razbacujemo novcem kao da ga štampamo bez ikakvih ograničenja. Parlament na nivou BiH, odnosno primanja poslanika i delegata su samo vrh ledenog brijega jer dosta toga u ovoj zemlji je potrebno popraviti, presložiti i dobro paziti kome dati glas na svakim narednim izborima.

Opasnost od virusa korona još nije prošla u potpunosti. I dalje treba da se pridržavamo maksimalno mjera koje izdaju nadležne institucije. A one važe za sve. Nisu maske rezervisane za obične smrtnike, već i za poslanike ako im tako oni stručniji od njih preporuče. Đavola ne treba izazivati, a ni bilo koga ponižavati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana