U Švedsku il’ u NATO?

Darko Momić

Poslije skoro deset godina otkako je Predsjedništvo BiH u Brisel uputilo zahtjev za Akcioni plan za članstvo u NATO-u, iz sjedišta Sjevernoatlantskog vojnog saveza stigao je potvrdan odgovor.

Ipak, prva, refleksna reakcija s obje strane međuentitetske granice na vijest da je “BiH dobila zeleno svjetlo za Akcioni plan za članstvo u NATO-u” bila je podozrenje jer prost svijet čim čuje “akcioni plan” odmah pomisli na jedan od bezbroj do sada usvojenih akcionih planova koje političari s ovih prostora prikazuju kao ko zna kakvo mudro slovo, iako je obično riječ o gomili lijepih i lijepo upakovanih želja koje rijetko odu korak dalje od mrtvog slova na papiru.

Ko ne misli da je tako neka kaže šta podrazumijevaju i da li su realizovani, recimo, Akcioni plan za korišćenje obnovljivih izvora energije ili Akcioni plan za strategiju reforme javne uprave ili Akcioni plan strategije kulturne politike ili Akcioni plan za realizaciju reformske agende ili Akcioni plan o obrazovnim potrebama Roma ili…

Ruku na srce, ovaj za koji je BiH prije dva dana dobila zeleno svjetlo jeste mnogo ozbiljniji od nabrojanih akcionih planova, ali i podozrenje koje je izazvao u Republici Srpskoj je ozbiljnije. I to podozrenje je potpuno opravdano, kao što je potpuno razuman i racionalan stav Republike Srpske da će o ovom pitanju pratiti stavove Srbije zato što ne želi ni hipotetički da dođe do situacije da Srbi sa lijeve i desne strane Drine budu jedni protiv drugih. I kome i šta u takvom stavu nije jasno?

Pojašnjenja radi, MAP predstavlja program praktične podrške zemljama za članstvo u NATO-u, a reforme uključuju pet oblasti, i to političku i ekonomsku, odbrambenu i vojnu, finansijsku, bezbjednosnu i pravna pitanja. Nažalost, niko od političara ne odgovara na praktična pitanja kao što su kakva su iskustva Švedske ili Švajcarske, čijem standardu ne škodi to što nisu u NATO-u, a šta kažu u Rumuniji i Bugarskoj, u kojima je prosječna plata manja nego kod nas, a te dvije zemlje su već deceniju u Evropskoj uniji i NATO-u?

A pitajte obične građane BiH gdje prije žele da završe - u Švedskoj il’ u NATO-u?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana