U srcu velika

Žarko Marković

Nadživjela je prvu, a na odličnom je putu da bude dugovječnija i od druge Jugoslavije, a imajući u vidu kako su se granice na Balkanu mijenjale tokom proteklih vijekova, Republici Srpskoj se mora odati priznanje na čvrstini i dostojanstvu.

U proteklih 29 godina sistem funkcionisanja Srpske organizovan je i učvršćen na način da niko ovdje ne griješi kada je naziva državom, iako kao entitet unutar BiH nema baš sve elemente državnosti. I to je svakako najvažnija posljedica jedine srpske pobjede u građanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji. Srpska je, bez obzira na silne unutrašnje probleme i političke trzavice postala stabilan okvir za život svih svojih građana.

U srcu velika.

Ono na čemu svi zajedno, počev od onih na najodgovornijim funkcijama, preko opozicije, novinara, intelektualaca i svih drugih slojeva društva moramo da radimo jeste jačanje demokratije, uvažavanje slobode govora, poštovanje prava slabijih i nemoćnih, prihvatanje drugačijeg mišljenja i razvijanje osjećaja za kritiku i samokritiku. Nisu praznični dani vrijeme za velike unutrašnje sukobe, ali to ne znači da se nakon ovogodišnjeg Božića i Dana Republike nećemo svi zajedno vratiti u redovne tokove ispunjene optužbama, uvredama, omalovažavanjem...

I to je važno imati na umu jer država oslabljena iznutra teško će se nositi sa izazovima koji dolaze spolja.

A nije da ih nema. Činjenica da su u Sarajevu na ulicama proslavljali pobjedu Džoa Bajdena u Americi, koliko god to bizarno i suludo izgledalo, dovoljno govori šta tamošnje političke i razne “nevladine” elite očekuju od promjena na čelu najvažnije svjetske sile. Bez obzira što su njihova nadanja za sada na dugom štapu, neozbiljno i neodgovorno bi bilo ne obraćati pažnju na te nove američke vjetrove. A nije da takvog neozbiljnog pristupa nema i kod nas, čak i kada su na sceni golim okom mnogo vidljivije stvari. Potpuno je jasno da politički, vjerski i medijski establišment u Sarajevu u totalu ima jedinstven pogled na budućnost ove zemlje. Pod plaštom borbe za građansku državu i protiv svih oblika ekstremizma ili bilo čega što ima primjese nacionalnog, stvoren je red “građanskih ekstremista”, samoproklamovanih boraca protiv fašizma i drugih totalitarnih uređenja, čiji stavovi su klasično obilježje upravo toga protiv čega se navodno bore. A meta im je uvijek ista - sve što sluti na jačanje pozicije Srba. I to ne samo u BiH. Siktanje i halabuka građanoida zbog razvoja događaja u Crnoj Goriv raskrinkalo ih je do tančina. Tu kombinaciju klasične antisrpske i uvijene građanske retorike koja se svako malo pretvara u političke inicijative koje za cilj imaju rušenje principa na kojima je BiH izgrađena ne vide samo politički diletanti. Ili ne žele da vide. I nije stvar u tome da bi u Srpskoj trebalo da se ugledaju na Sarajevo. Daleko bilo, jer tamošnje jedinstvo graniči sa destrukcijom i sluti na uništavanje zemlje u koju se zaklinju. Jednoumlje je pogrešno, jedinstvo poželjno.

Živjela Republika Srpska!


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana