U se i u svoje kljuse

Anita Janković-Rečević

Stara narodna izreka: “Uzdaj se u se i u svoje kljuse” ovih dana, dok se borimo sa sićušnim, ali razornim virusom, naročito dobija smisao, jer zbog zatvaranja granica i otežane spoljne trgovine jasnije uviđamo koliko smo sami i da oslonac možemo tražiti samo u sopstvenim resursima.

Hrana se u toj priči nameće kao ključna, jer je osnov za bezbjednost i opstanak stanovništva. Nažalost, savremeni način života posljednjih deceniju-dvije uticao je da društvo u velikoj mjeri izgubi svijest o važnosti hrane. Prehrambene namirnice posmatramo kao robu kojom se trguje, a ne kao suštinski važne proizvode koje znače život.

Zbog takvog načina razmišljanja, koje je gotovo pa kolektivno, iseljavanja ljudi iz sela u gradove, ali i višegodišnjeg nemara države kada je riječ o pitanju zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje, došli smo u situaciju da na rafovima marketa kupujemo mahom hranu koja je proizvedene u dalekim zemljama istoka i zapada. Uprkos tome što bijeli luk savršeno uspijeva kod nas, jedemo kineski, na trpeze serviramo krompir iz Holandije, svinjetinu iz Poljske i ko zna kakvo meso iz Brazila. Sada kada je pred nama maglovita budućnost, koja dugo nije bila ovako neizvjesna, vrijeme je za korijenite promjene pomenutih navika. Ovo nesrećno vrijeme idealna je prilika da promijenimo odnos prema domaćoj poljoprivredi, koja je pored ruda, energije i šuma najjači potencijal Republike Srpske.

U globalnim kriznim vremenima proizvodnja hrane na lokalnom nivou ključna je za opstanak stanovništva i pošto-poto mora izbiti u prvi plan.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS već je sačinilo set mjera čiji je osnovni cilj omasovljenje proljećne sjete. Oko 9.000 malih domaćinstava dobiće pakete sjemena i repromaterijala dovoljne da zasiju pola dunuma zemljišta na kojem mogu proizvesti dovoljno povrća za četvoročlanu porodicu. Veliki proizvođači mogu računati na regresirano gorivo, povoljne kredite i podsticaje po raznim osnovama. Sve te mjere ključne su za razvoj sela, koje u kriznim situacijama, poput ove, predstavlja spas za narod. Razvijena sela garancija su boljeg života i to ne samo seljaka već i stanovnika u gradovima, jer imaju priliku da jedu domaće voće i povrće, koji po kvalitetu i te kako mogu da pariraju onom iz Evrope.

Dok čekamo da klima oslabi virus i da neko drugi riješi naše probleme, okrenimo se oko sebe. Proizvedimo hranu za sopstvene potrebe, a ako imamo mogućnosti, učinimo to i za potrebe šire zajednice. Ovo možda jeste bezazlen apel, ali će učiniti da ne budemo gladni ako ekonomija i spoljna trgovinu “puknu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana