U Sarajevu ništa novo

Miroslav Filipović
U Sarajevu ništa novo

Nova runda razgovora o ustavnim promjenama domaćih političara sa ministrom inostranih poslova Španije Mihaelom Anhelom Moratinosom i zamjenikom američkog državnog sekretara Džejmsom Štajnbergom, ako se u obzir uzmu prve reakcije, trebalo bi da donese jedno novo – ništa.

Na osnovu dobro poznatih i potpuno oprečnih stavova o izmjenama Ustava, udruženih sa radikalnim i krajnje nerealnim zahtjevima bošnjačkih političara, već sada se može zaključiti da "američko-španska inicijativa" neće donijeti ništa pozitivno niti konkretno. Ili da se pravo čudo desi, u šta je u ovom trenutku teško povjerovati.

"Madridska deklaracija" kojom se traži da se pod međunarodnim pritiskom prenesene nadležnosti sa Srpske na BiH ugrade u Ustav, da suverenitet zemlje, mimo dejtonskog principa, više ne počiva na pravima dva entiteta i tri konstitutivna naroda, već na njenim građanima, neprihvatljiva je za RS.

Ovu deklaraciju su odbili i lider SDA Sulejman Tihić, kao i predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić. Ozbiljne primjedbe na njen sadržaj ima i HDZ BiH.

Destruktivni lider SBiH Haris Silajdžić i dalje traži ukidanje entitetskog glasanja u Parlamentu BiH, jedinog mehanizma zaštite interesa RS i srpskog naroda u BiH.

Ostali sarajevski političari pokušavaju da pod primjenom odluke Suda za ljudska prava u Strazburu sprovedu korjenite ustavne promjene na štetu dejtonskog uređenja i dosadašnjeg načina funkcionisanja institucija BiH.

Poslije svega ovoga, neminovno je pitanje koliko uopšte ima smisla i svrhe organizovati nove političke sastanke na kojima bi se raspravljalo o deklaraciji nametnutoj izvana i to uoči raspisivanja opštih izbora.

Dakle, sve je izvjesnije da će "Madridska deklaracija" doživjeti sudbinu "aprilskog" i "butmirskog" paketa ustavnih promjena.

I tako će propadati jedan za drugim dokument ustavnih reformi sve dok sarajevski lideri ne priznaju realnost ove zemlje i ne odustanu od svojih unitarnih ciljeva, u čijoj srži je želja za bošnjačkom predominacijom i surovim vladanjem nad drugim narodima u zemlji.

Nijedna nametnuta deklaracija neće donijeti ništa pozitivno, jer dobro može doći samo iznutra, umjerenom i realnom politikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana