U reviziji ništa novo

Marijana Miljić Bjelovuk

Izvještaji o reviziji rada institucija na nivou BiH u 2016. godini nisu donijeli ništa novo. Stari rezultati prekopirani su u novim izvještajima.

Ponovo su na djelu identični problemi jer niko u prethodnoj godini nije povukao ručnu kada je riječ o smanjenju troškova, niti je iko kažnjen zbog propusta na koje revizori godinama upozoravaju.

Niko ništa ne radi ni na tome da otkloni primjedbe. Revizori ih pišu iz godine u godinu, ali niko od nadležnih za to izgleda ne mari.

Isti rezultati iz godine u godine nikoga i ne iznenađuju. Iznenadili bismo se samo kada bi došlo do pomaka.

Ali to se neće desiti. Bar ne u skorije vrijeme, odnosno sve dok ne shvate da rasipništvo budžetskog novca nikuda ne vodi, osim što  zemlju unazađuje i vodi ka daljem potonuću. Dok to shvate, stanovnici BiH će se poprilično načekati.

Jer, jasno je već i pticama na grani da institucije u BiH ne žele da se dovedu u red. Da je tako, pokazuje i to što je Kancelarija za reviziju institucija BiH u svom izvještaju opet utvrdila da institucije ne odustaju od kršenja procedura javnih nabavki, netransparentnog zapošljavanja, neekonomičnog korišćenja službenih automobila, neusvajanja podzakonskih akata, gomilanja troškova i pravljenja rashoda tamo gdje i nisu potrebni… Lista njihovih zamjerki je podugačka i od njih bismo mogli da napravimo jednu enciklopediju.

Prema svim stavkama i parametrima BiH je na začelju svih mogućih lista, ali zato njene institucije po javašluku, neradu i rasipništvu drže čvrsto prvo mjesto i ne dopuštaju nikome da ih skine sa tog trona. I neće, jer im nema ravnih u tome.

Niko ih, nažalost, u tom rasipništvu i ne sprečava. Jer, da samo jednom za probijanje budžeta i silne propuste kazne bar jednu instituciju i njeno rukovodstvo, oni sigurno za tom praksom ne bi ponovo posegli. Možda bi se i neki drugi prepali i povukli ručnu. Ovako niko ništa ne radi da to zaustavi.

Prostora za štednju ima, ali u institucijama nemaju ni volje ni osjećaja za to. Zbog toga, već iduće godine, u isto ovo vrijeme, možemo očekivati identične primjedbe revizora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana