U pripravnosti

Milijana Latinović

Virus korona ni nakon godinu i po dana nije nestao. Iako je onaj prvi, vuhanski soj gotovo iščezao, javljaju se novi koji se brže šire i koji unose nemir među stanovništvo širom planete. Najnovija prijetnja je delta soj koji bi svakoga dana mogao da se pojavi i kod nas, s obzirom na to da je u komšiluk već stigao. Zbog svega toga uveliko se priča o novom, četvrtom talasu koji bi nas mogao zapljusnuti na jesen, a možda čak i u avgustu.

Znajući kroz šta smo sve prošli i da je u pandemiji izgubljeno više od 3.000 života, ne smijemo sebi dozvoliti ni na trenutak da zaboravimo da je virus i dalje tu među nama.

Zdravstveni sistem je u dva navrata bio na ivici pucanja, najtanja moguća nit dijelila nas je tada od crnog scenarija i situacije u kojoj mnogi ne bi ni stigli do bolničkog kreveta. Na sreću, do toga nije došlo.

Iako posljednjih dana brojke pokazuju da se situacija smirila i da su zdravstvo, privreda i turizam konačno prodisali, moramo i dalje ostati u pripravnosti jer ne znamo kada će korona ponovo udariti, možda još jače nego što nas je udarala svih proteklih mjeseci.

U pripravnosti su i medicinari, zato što znaju koliko je neprospavanih noći, duplih smjena i izgubljenih bitaka iza njih, jer uprkos volji i želji da pomognu, u nekim situacijama korona je bila jača. Ovih dana u bolnicama širom Srpske kažu da se spremaju za eventualni novi talas i poručuju da ih ništa neće iznenaditi.

Imajući u vidu da su mnogi već prebolovali “kovid” i da je vakcinacija u toku, svi se nadamo da taj naredni talas neće donijeti velike probleme. Korak po korak, nakon godinu i po mukotrpne borbe za svaki dah, za život, nakon zaključavanja i strogih mjera, koje su bile neophodne, prodisali smo svi. Zbog svega što smo prošli i valjda ponešto i naučili u ovom periodu borbe, moramo i dalje ostati budni i ne dozvoliti da neopreznim ponašanjem ugrozimo sebe ili svoje bližnje.

Za slavljenje pobjede još je rano, iako bismo svi najradije protekli period zauvijek izbrisali iz memorije i iz sveg glasa poželjeli dobrodošlicu našem novom-starom životu.

Ljeto je stiglo, vratili su se koncerti i sve ono za čime smo čeznuli, zato moramo ostati mudri i ne dozvoliti da nas korona porazi sada kada smo veliku bitku dobili. Uz odgovorno ponašanje dobićemo i svaku narednu, pa i rat, jer ovoga ljeta imamo i saveznika u borbi protiv korone na koga smo čekali godinu dana, vakcinu. Uz poštovanje epidemioloških mjera, pokorićemo svaki naredni talas.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana