U Bileći ništa novo

Milijana Latinović

Šamaranje, “čupanje ušiju”, gađanje mikrofonima, psovke i vrijeđanja odavno su postali praksa u bilećkom parlamentu.

Gotovo da se za dešavanja u Skupštini ove hercegovačke opštine ne bi ni znalo da s vremena na vrijeme ne ispliva video-snimak nekog skandala u kojem su glavni akteri oni koje su Bilećani birali da njihovu lokalnu zajednicu vode ka napretku i boljitku.

Glavne uloge u epizodama skupštinskog serijala igraju odbornici koji bi u konstruktivnim raspravama, uvažavajući mišljenja drugih i drugačijih, trebalo da se bave projektima od značaja za opštinu, budžetom i svim onim problemima koji pritišću tu lokalnu zajednicu.

Međutim, očigledno je da pojedini odborničke naknade primaju da bi mogli s vremena na vrijeme da se busaju u prsa, šamaraju koga stignu i da jedni na druge potežu mikrofone.

Noć u policijskoj stanici draža im je od bilo čega.

Imajući u vidu činjenicu da glavne glumce skupštinskih naguravanja iz izbora u izbore biraju Bilećani, postavlja se logično pitanje da li za sve ove godine mještani ovog kraja nisu uvidjeli koga biraju i ko ih i kako predstavlja ili su i oni zadovoljni scenama iz bilećke Skupštine koje svako malo obiđu Republiku.

Sudeći prema slikama i snimcima koji isplivaju iz sale ovog lokalnog parlamenta, vidljivo je da su se pojedini tamošnji poslanici odavno pozdravili sa lijepim ponašanjem koje se nosi iz kuće, a potom nadograđuje u školi, na fakultetu, pa i u političkim i drugim organizacijama. Oni ni iz kuće ni iz bilo koje druge ustanove niti organizacije nisu ponijeli baš ništa.

Ni demokratija im nije bliska, jer druge i drugačije ne uvažavaju. S njima, pojedinci to rješavaju na svoj način, kako kažu, “dobrim degenekom”.

Da nije žalosno, možda bi bilo smiješno da se u 21. vijeku oni koji bi trebalo da vode narod u bolje sutra gađaju čime stignu preko skupštinskih klupa.

Kako jedna lokalna zajednica da ide naprijed i da bude mjesto u kojem će mladi stvarati budućnost, svojim radom i trudom pomjerati granice i dosegnuti zvijezde, kad tu lokalnu zajednicu oni koji sjede u foteljama guraju stranputicom do ambisa. I tako već godinama.

Odavno je politička scena u Bileći postala cirkus i jedino Bilećani na nekim narednim izborima mogu da kažu “dosta” bahatim pojedincima koji ruše ugled ovog malog mjesta.

U suprotnom, u Bileći i neće biti ništa novo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana