U BiH ponovo po kafu i gorivo

Danijela Bajić

Da se komšijama isplati doći u BiH i obaviti kupovinu osnovnih životnih potrepština, najbolje pokazuje činjenica da uprkos virusu korona pogranične lokalne zajednice vrve od automobila sa hrvatskim registracijama.

 

Oni su jedva dočekali da BiH popusti mjere prilikom ulaska stranih državljana kako bi se vratili starim navikama. Za virus korona ne mare kad je u pitanju svakodnevni prelazak granice zbog kupovine osnovnih životnih namirnica i garderobe, ljekarskih i stomatoloških intervencija, te servisa vozila i punjenja rezervoara, jer su cijene znatno niže nego u njihovoj zemlji.

Cijelo dubrovačko područje kupuje u Trebinju. Dubrovnik je skup grad. Nisu bez razloga u Trebinju pravljeni tržni centri. Ovaj grad, u kojem je u inat virusu korona ovih dana svako drugo vozilo sa hrvatskim registarskim tablicama, nema toliko stanovništva pa su računali na komšije, koje uglavnom imaju isti cilj, a to je za što manje novca kupiti što više stvari, popraviti zub, automobil i još mnogo toga uraditi, a zašto i ne bi kada imaju priliku.

Vjerovatno bi i državljani BiH išli u nabavku negdje preko granice da ne moraju da se testiraju, za šta treba iskeširati dodatni novac. Dovoljno je samo spomenuti stomatološke usluge koje su u BiH čak tri puta jeftinije nego u Hrvatskoj.

BiH je do pojave korone za dijasporu bila poput Trsta, gdje se prije tri, četiri decenije išlo po farmerke i kafu, a sad da nije državljana Hrvatske, marketi, butici i druge uslužene radnje u pojedinim pograničnim mjestima u BiH ne bi imali nikakvog računa da rade, stavili bi ključ u bravu, ako ne trajno, onda privremeno.

Dok je dijaspora mogla bez problema da dolazi u BiH, trgovci, stomatolozi, mehaničari i mnogi drugi su poprilično zarađivali, a sada kada je virus korona uveo nova pravila i otežao prelazak granica, pazari su više nego prepolovljeni. Nije da sada u BiH, osim državljana Hrvatske, nema nijednog drugog stranca koji će potrošiti koju marku, ima ih, ali jako malo. Ni blizu koliko ih je bilo prošle godine u ovo doba. Sada je došlo vrijeme da se mogu na prste jedne ruke nabrojati stranci koji ostavljaju kod nas novac, ali, opet, bolje išta nego ništa.

Bez obzira na prelaske granica kako iz turističkih razloga, tako zbog kupovine, što je iz nekog razloga opravdano po budžet RS i BiH, svi bi trebalo još malo da se strpimo dok sve ovo ne prođe ili barem da poštujemo propisane mjere tako što ćemo nositi masku i biti dovoljno razmaknuti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana