U BiH ništa novo

Vedrana Kulaga Simić
U BiH ništa novo

Prve izjave novih partnera u vlasti, u danima kada su se dogovarali kako će i na kojim osnovama podijeliti uloge, ulivale su nadu da će ovaj put, ipak, nešto biti drugačije, ali realnost je prebrzo isplivala na površinu.

Iako se činilo da će akcenat biti zaista stavljen na razvoj i napredak, a na pitanja o kojima nema saglasnosti u BiH tačka na određeno vrijeme, do toga nije došlo te smo ostali u starom, dobro poznatom lavirintu prepucavanja i tjeranja inata onim drugima.

Republika Srpska je posložila stvari na svojoj teritoriji, i to poodavno, ali ne i FBiH. Isti problemi ponovo dominiraju, a početna “osmorka”, koja je obećavala, prepolovljena je, tako da još, ni toliko mjeseci nakon izbora, u tom dijelu BiH ne uspijevaju da postignu dogovor i formiraju vlast.

Međutim, ni to nije garancija da će sve i ići pompezno kako je najavljivano. Dokaz za to je upravo zajednički nivo vlasti na kojem situacija nimalo ne liči na ovu kakva je obećavana.

Iako je, na primjer, NATO trebalo da bude jedna od “zabranjenih” tema jer o tome nema saglasnosti u BiH, desilo se upravo suprotno. Svjedoci smo da su bošnjački politički predstavnici koristili svako obraćanje javnosti pa i svaki odlazak izvan granica BiH da upravo tu temu stavljaju na dnevni red i da gromoglasno poručuju kako je punopravno članstvo u tom vojnom savezu jedan od ključnih ciljeva ove zemlje.

Takav odnos prema toj temi je, naravno, iznova i iznova izazivao reakciju u srpskom političkom bloku, u kojem tvrde da BiH nije na putu ka članstvu te da su i zvaničnici Alijanse prihvatili ispruženu ruku za saradnju. Ali to predstavnike “političkog Sarajeva” ne sprečava da pričaju kako su naumili, bez obzira na to što u BiH postoje još dvije strane, od kojih je jedna protiv toga da zemlja postane dio NATO saveza zbog surove istorije koju dijele.

Na početku mandata ovog saziva vlasti na zajedničkom nivou se tvrdilo i da se niko nikome neće petljati u ciljeve i zacrtane projekte, a pokazalo se da ni to nije tako i da ni na tom polju neće brzo procvjetati ruže.

Sve u svemu, kada bude podvučena crta, sve ovo, i još dosta toga, nažalost i nije neka novost, imajući u vidu da se tiče BiH u kojoj stvari krenu naprijed kada je to u interesu onih koji je vode ili kada treba, po istoj matrici, zamazati oči Evropi.

Svega toga je svjestan i onaj obični dio naroda na sve tri strane, koji nema kod sebe članske karte i koji samo želi da ima za sebe i najmilije, da ne bi morao da ide s ognjišta u miru.

Još tinja nada će svi političari, posebno oni u Sarajevu, u kojem često potpiruju stare vatre, progledati očima onih koji su ih i birali i to onog dijela koji nije direktno u politici te shvatiti da se u ovoj zemlji moraju poštovati i pitati svi, a ne samo jedni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana