Tužno sjećanje

Žarko Marković
Foto: G.S.

Jedno od obilježja ovogodišnje izborne kampanje u Srpskoj na koje malo ko obraća pažnju jeste izostanak direktnih sučeljavanja najvažnijih partijskih kandidata.

Kako je od posljednjeg ozbiljnog duela (Milorad Dodik - Ognjen Tadić, ATV) prošlo deset godina, građani, a i najveći dio medija je oguglao i praktično zaboravio tu praksu koja je u nekim drugim demokratijama poželjna pa čak i obavezna.

Tek pojedini mediji nešto pokušavaju, ali po pravilu nailaze na zid, odbijanje ili uopšte ne dobijaju odgovor na ponude da kandidatima ustupe prostor da predstave svoje programe i suprotstave ih onom drugom ili trećem taboru.

I to je, u stvari, jedna užasna slika stanja društva u kojem živimo.

Duele ne prihvataju čak ni „izazivači”, dakle opozicija, kojoj bi u teoriji odgovaralo da ukrsti argumente pred kamerama sa onima na čije pozicije streme.

Vladajućima ta vrsta „zabave” odavno nije potrebna jer time ozbiljno rizikuju da poprave dobro našminkanu sliku o sebi i svojim (ne)djelima, jer čemu dueli kad svi imaju društvene mreže na kojima detaljno, uz mnoštvo lajkova i drugih interakcija, uz fotošopirane fotografije i dobro montirane snimke imaju mnogo veći domet. I što je ključno, nema tu, na „Fejsbuku” i „Instagramu”, nikoga da im postavi pitanje koje može da sluti na neugodno, a i ako ga postavi, nema potrebe da postavljač dobije odgovor, jer to su mreže.

Šatorska okupljanja i drugi mitinzi polako postaju prevaziđena kategorija, ali i takvi „iventi” su i dalje skup istomišljenika, duvača u istu trubu, tapšača i drugih nudiguza.

Kampanja se, dakle, pretvorila u plasiranje izjava na mrežama, mediji to uredno prenesu (to je tek posebno užasna priča), a onda onaj drugi žestoko odgovori, mediji to opet prenesu. I tako, evo već 22. dan.

Jedini poligon za suprotstavljanje mišljenja tako ostaju parlamenti, ali tamo je mnogo lakše polemisati, jer je mandat već osvojen. Tamo su svi hrabri i odlučni da jedni drugima skrešu u brk, a oni koji ih izglasaše tek u manjem obimu shvate kako su i koliko prevareni.

Ostaje tako samo tužno sjećanje na pomenuti duel predsjedničkih kandidata u Škorinom studiju kada je letjelo perje (i ne samo perje), kada smo vidjeli i unošenja u facu, i provokacije i podvale, i nešto malo polemike i ukrštanja argumenata, ali i dobili jasniju sliku kakva su dva čovjeka koja pretenduju da zauzmu najvažniju poziciju u državi.

Aktuelna nakaradna praksa duvanja isključivo u vlastite trube nikome, osim samim duvačima, ništa neće razjasniti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Firme kao na traci
Firme kao na traci
Iskaznice moje mile
Iskaznice moje mile
Nenadmašan u mržnji
Nenadmašan u mržnji
Nova meta SAD
Nova meta SAD
Uskraćene lekcije
Uskraćene lekcije
Niko neće u vojnike
Niko neće u vojnike
Reforme pod hitno
Reforme pod hitno
Njemački virus
Njemački virus
Moć ratnika
Moć ratnika
Dokle ćemo se lagati?
Dokle ćemo se lagati?
Srpska na suvom
Srpska na suvom
Naopaka istorija
Naopaka istorija
Posljednji trzaji
Posljednji trzaji
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana