Tuzlanska kolona

Goran Maunaga

Predmet ratnog zločina pod nazivom "Tuzlanska kolona" ili "Bešlagić i drugi", zločina počinjenog nad pripadnicima JNA na Brčanskoj malti u Tuzli maja 1992. godine, više ne postoji u Tužilaštvu BiH.

Nikakvog osnova nije bilo za donošenje odluke da se taj predmet rasparča i takav proslijedi Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli, odluke koja je protivna važećim pravilima.

Nepostupanje po pritužbi MUP-a RS podnesenoj nakon  obustavljanja istrage u tom predmetu decembra 2009, uzaludno prilaganje novih dokaza kao i kršenje obaveze Tužilaštva da vodi istragu u predmetima tog ranga, jasna su poruka da je cilj rasparčavanja i prosljeđivanja predmeta nižerangiranoj instanci njegovo potpuno adaktiranje.

Pri tome, više nego čudi površnost onih koji su takvu odluku donijeli pošto, očito, vjeruju da ubistvo najmanje 54 nedužna pripadnika JNA može biti zaboravljeno i neprocesuirano.

U Tužilaštvu se još uvijek uzdaju u raniji stav pojedinih predstavnika međunarodne zajednice, kakav je bio i Dejvid Švendimen kad je obustavio istragu u tom predmetu, koji su zločine nad pripadnicima JNA i nad Srbima smatrali kolateralnom štetom u borbi između dobrih i loših momaka.  

Da se taj odnos promijenio, govori i nedavni pokušaj Tužilaštva da spriječi Misiju OEBS-a u zakonskoj analizi rada Tužilaštva i u pristupu predmetima ratnih zločina.

Tužilaštvo se uzda u dosadašnji način rada u kome se pojedini predmeti iako u njima postoje neoborivi dokazi, poput predmeta o ratnim zločinima počinjenim nad Srbima u Zenici, za dvije decenije potpuno razvodne tako što nekoliko puta budu prebačeni između Tužilaštva i nižih tužilačkih instanci. Ili poput slučaja "Atif Dudaković" u kome je, nakon što je 20 godina proveo u ladici, pomrla većina svjedoka.

Slično predmetu "Tuzlanska kolona", Tužilaštvo još nije odgovorilo ni na prigovore porodica žrtava i MUP-a RS podnesene nakon što je tužilac Džud Romano 2012. obustavio istragu u dijelu predmeta "Dobrovoljačka ulica".

Istragu je obustavio protiv najodgovornijih za ubistva 42 vojnika i civila, ali ona nikada nije obustavljena u dijelu koji se odnosi na logor u FIS-u u kome je držano više od 200 zarobljenih oficira i vojnika JNA. Hoće li Tužilaštvo da odgovori zašto tri godine ništa nije učinilo bar u tom neobustavljenom dijelu istrage?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana