Tuzlanska kolona

Vedrana Kulaga
Tuzlanska kolona

Polovinom maja 1992. godine stradala je "Tuzlanska kolona". Muslimanske snage napale su kolonu vojnika JNA koja se nenaoružana povlačila iz Tuzle, na osnovu prethodno potpisanog sporazuma.

Prvi put, poslije 18 godina, porodice poginulih pripadnika i predstavnici vlasti i boračkih organizacija RS položili su bijele ruže i zapalili svijeće na mjestu stradanja vojnika.

Porodice nastradalih vojnika minulog vikenda došle su prvi put, poslije 18 godina, na krvavo mjesto gdje su ugašeni životi njihovih najmilijih, za čije duše je služen i parastos.

Iako je skup protekao dostojanstveno, snage bezbjednosti bile su u stanju pripravnosti. Za svaki slučaj. A, prošlo je 18 dugih godina plača i sjećanja na poginule. Majke su brišući suze, drhtavim rukama palile svijeće i kroz suze gledale u plamen moleći se za upokojenje duša voljenih. Bijele ruže za vojnike koji su se sa tog mjesta vinuli u visine i zauvijek napustili ovozemaljski život. A zašto?

Mnogi nikada neće zaboraviti trenutak kada je posljednja trećina kolone, dolazeći iz Skojevske ulice, prolazila raskrsnicu Brčanska malta i kada je po njoj iz okolnih zgrada i zaklona osuta paljba vatrenim oružjem, "zoljama" i drugim zapaljivim sredstvima.

U eksplozijama i plamenu na licu mjesta život su izgubila 32 vojnika, a povrede su bile toliko teške da se tek nekolicina poginulih vojnika mogla identifikovati.

Prošlo je 18 godina od zločina u Tuzli, a majke i očevi još plaču za svojom djecom. Za djecom hrabrog srca, koja su nevina postradala jednog dana u mjestu zvanom Tuzla. Koliko smo odmakli od tog perioda, koliko smo uradili, a šta tek treba da uradimo?

Procesuiranje odgovornih za zločin jedan je od osnovnih koraka. Za oduzimanje života na takav način mora se odgovarati, odgovorni moraju biti kažnjeni.

Na ovim prostorima potrebno je obezbijediti mirno i dostojanstveno obilježavanje dana stradanja vojnika JNA na mjestu zločina. Parastos treba da se služi na mjestu stradanja sve dok živi sjećanje na poginule, a bijele ruže svake iduće godine da se polože kao znak na nevine vojnike.

Porodicama nevino stradalih vojnika JNA neophodno je obezbijediti da se na mjestu pogibije njihovih voljenih, na Brčanskoj malti, podigne spomenik koji će upozoravati na stradanje srpskog naroda u BiH.

A svijeće neka gore svakog 15. maja… Neka gore u znak sjećanja na nastradale u Tuzlanskoj koloni sada već davne 1992. godine i za nadu da će krivce stići ruka pravde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana