Tužioci i sudije pod lupom

Željka Domazet

Da je pravosudni sistem na nivou BiH "dotjerao cara do duvara" i da se u ovoj oblasti nešto hitno mora mijenjati jasno je i laicima.

Pandorinu kutiju u pravosuđu otvorila je informacija koju je Centar za istraživanje ratnih zločina proslijedio Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS), a u kojoj ovu regulatornu instituciju obavještava da nekim sucima i tužiocima ne pristaje toga i da im nije mjesto u pravosuđu zbog njihove sumnjive ratne prošlosti i nečasnog rada.

Na inicijativu predsjednika VSTS-a Milana Tegeltije usvojen je niz zaključaka, a između ostalih i onaj kojim se traži da zakon bude izmijenjen da bi sudije i tužioci kojima nije mjesto u pravosuđu i bez disciplinskog postupka, ako se dođe do dokaza, mogli biti smijenjeni.

Neke sudije i tužioci tvrde da je uvođenje ove mogućnosti kraj pravosuđa, ali se postavlja pitanje čega se to plaše oni koji u sudovima i tužilaštvima godinama kuju pravdu drugima. Sasvim je logično da, ako je neko častan nema razloga za bilo kakve strahove.

Na taj način moguće je da se provjerama očisti mnogo štošta u pravosudnim institucijama i da od nečijeg uvjerenja ili hira ne zavisi na koju će stranu prevagnuti tas pravde. Ne mogu ni sudije ni tužioci pod krinkom pravde pribaviti oreol nedodirljivih.

Ako su se u pravosudnim institucijama uhljebile i one sudije i tužioci koji su tokom rata zlostavljali žrtve, ne treba da ostanu nedodirljivi i nekažnjeni. Da je krajnje vrijeme u ovoj zemlji da se sistem pravde reformiše i da kao jedan od stubova vlasti učini ovu zemlju održivom jasno je svima.

Hoće li ove provjere mnoge ostaviti bez toge ili će sve ovo ostati samo na pukom pokušaju ostaje da se vidi. Od učinka ovih zahvata u pravosuđu zavisiće u svakom slučaju i povjerenje običnih ljudi u pravdu u ovoj zemlji.

Ne bude li se konačno utvrdilo ko je dostojan da sudi, tuži i presuđuje, ova zemlja će i dalje ostati primjer za mjesto gdje je pravda samo puki san, a stradaće svi oni koji su u nju slijepo vjerovali. Provjera u svakom slučaju ne treba da se plaši niko ko nema "oraha u džepovima".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana