Tužilaštvo radi tužilaštva

Goran Maunaga

Informacija da je Tužilaštvo BiH u prošloj godini potrošilo više od 8,5 miliona KM automatski nameće i pitanje šta je to tužilaštvo za taj novac uradilo.

Da je uradilo ono što je trebalo da uradi, da je okončalo istrage i podiglo optužnice u najvažnijim slučajevima ratnih zločina počinjenih tokom rata u BiH, suma od utrošenih 8,5 miliona nikoga ne bi iznenadila.

Ali ovako, kad znamo da je tužilaštvo donijelo naredbu o obustavljanju istrage u “predmetu Dobrovoljačka”, kad je u “predmetu Atif Dudaković i Peti korpus” istraga još u toku, iako postoje svi potrebni dokazi i svjedoci, kad istraga stoji u “predmetu Tuzlanska kolona”, kad su Ejup Ganić i Jovan Divjak, umjesto procesuiranja, u Sarajevu dočekani kao oslobodioci poslije hapšenja u Londonu i Beču, kad to tužilaštvo još nije potpisalo protokol o saradnji s Tužilaštvom za ratne zločine Srbije, e onda je ta potrošena suma ogromna jer se radi o novcu bačenom, faktički, samo za održavanje jedne institucije u životu.

Takav način rada nije ništa novo, poznat je on istoriji odavno. Identičan odnos, dakle, postojao je davno u Francuskoj, ali u oblasti umjetnosti, slikarstva. Nazvan je larpurlartizam. Umjetnost radi umjetnosti. Umjetnost koja je sama sebi svrha. U ovom, našem slučaju - tužilaštvo radi tužilaštva. Ili još bolje, tužilaštvo radi Srba.

Jer kad su istraženi i procesuirani svi kapitalni zločinci i zločini koje su počinili pripadnici srpskog naroda, gotovo da se potpuno stalo sa istragama u predmetima u kojima su zločini počinjeni nad Srbima.

A u takvoj situaciji potrošiti na plate 185 zaposlenih gotovo sedam miliona maraka, svojevrstan je skandal.

Jedina svijetla tačka u radu Tužilaštva BiH u prošloj godini, zahvaljujući zamjeniku v. d. glavnog tužioca Vesni Budimir, bilo je podizanje optužnica u “predmetima kasarna Viktor Bubanj”, te “Silos i drugi sarajevski logori” i, prvi put, optužbi protiv bošnjačkih predstavnika za organizovani i udruženi zločinački poduhvat.

Ali to sigurno neće proći tek tako. Treba očekivati pokretanje disciplinskog postupka u VSTS-u protiv Budimirove. To je već i najavljeno, iako u VSTS-u to negiraju, a izgovor za istragu protiv nje biće prozaičan. Razlog, podmetnute dokaze i lažljive svjedoke lako je naći. To potvrđuje i “slučaj Barašin”.

Trošiti milione za postojanje takvog tužilaštva, i čiji će tužilac biti kažnjen čim pokrene istragu zločina počinjenih nad Srbima, zaista je nonsens.

Dakle, pošto su Srbi za ratne zločine osuđeni ukupno na 1.117 godina, a Bošnjaci na samo 46 godina zatvora, s obzirom na to da Tužilaštvo BiH očigledno nema namjeru da procesuira bošnjačke zločince, i pošto je riječ o instituciji koja je osnovana mimo zakona i koja troši toliko novca, zaista je vrijeme da to tužilaštvo bude ukinuto. Tako ćemo lakše dokazati da je tvrdnja o samo jednoj strani kao žrtvi u ratu, čista laž.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana