Tužilaštvo i zločinci

Goran Maunaga

Najveći problem Tužilaštva BiH ubuduće će biti kako da veliki broj predmeta za krivična djela ratnih zločina u kojima su počinioci nepoznati, što više smanji, ukine, obustavi istragu, nešto kao u predmetima "Dobrovoljačka ulica" i "tuzlanska kolona".

To jeste težak zadatak, ali s obzirom na činjenicu da se to moglo desiti u tim slučajevima za koje postoje nesumnjivi dokazi, nešto slično se može očekivati i za još neke predmete u kojima su zločine počinili pripadnici bošnjačkog naroda.

I još nešto - ako u Tužilaštvu BiH postoji 427 predmeta ratnih zločina u kojima su počinioci nepoznati i u kojima stotine osumnjičenih još nisu dostupni pravdi, onda je obustavljanje istraga i odbacivanje predmeta nešto što sasvim logično slijedi.

Tih stotine NN osumnjičenih za ratne zločine su, to uopšte ne treba ni provjeravati, gotovo stoodstotno pripadnici Armije RBiH i paravojnih jedinica u FBiH, dakle svi iz reda bošnjačkog naroda.  

Znajući na koji je način do sada, i pored postojanja neoborivih dokaza, eskivirano procesuiranje bošnjačkih osumnjičenika za ratne zločine poput komandanta Petog korpusa Armije RBiH Atifa Dudakovića, nimalo ne iznenađuje to što tužioci "nemaju načina da uđu u trag osumnjičenima" za koje i ne postoje tako čvrsti dokazi kao za Dudakovića.

Naprotiv, gledajući na to kako je do sada u BiH rađeno sve ono što je u vezi sa optužbama, hapšenjima i presudama pripadnika sva tri naroda, onda čak iznenađuje to što uopšte ima toliko predmeta ratnih zločina, pa makar počinioci nikad i ne bili otkriveni, što je i najvjerovatnije.

Jer od početka razbijanja SFRJ poznato je da su Srbi, generalno, okarakterisani kao "loši momci". Zato ne iznenađuje ni to što se velik broj pripadnika bošnjačkog naroda koji su osumnjičeni za ratni zločin, protiv kojih postoje i dokazi i svjedoci, danas nalaze na visokim političkim, sudskim, tužilačkim i policijskim položajima.

U Sarajevu se tačno zna gdje danas rade bivši pripadnici terorističke jedinice "Ševe". Bez obzira na to što su činili čak zločine nad pripadnicima sopstvenog naroda, za pravo, pravdu i pravosudne institucije oni su i dalje nedostupni.

Posebna priča su pripadnici odreda "El-mudžahedin". Ali oni koji skrivaju ratne zločine i zločince čine medvjeđu uslugu sopstvenom narodu radeći na štetu zdravlja svoje nacije. A o suživotu, dok je to tako, ne može biti nikakvog govora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana