Tužilaštvo BiH

Vedrana Kulaga Simić

Tužilaštvo BiH krenulo je u potragu za krivcima za nesprovođenje svjetski poznate odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić-Finci" protiv BiH.

Snažno i odlučno, dok na stotine predmeta iz oblasti ratnih zločina nad Srbima godinama skupljaju prašinu po ladicama ove pravosudne institucije na nivou BiH.

Prva saslušanja uveliko su počela. I to ekspresno kao malo koja (ili nijedna) do sada. Da su ovim potezom prešli na "politički teren", ovih dana polemišu mnogi po hodnicima, ulicama i svuda.

Kontroverzna odluka, kakva nije viđena u postdejtonskoj BiH, pokazala je da Tužilaštvo u svoje ruke uzima nešto što bi trebalo da rješavaju jedino političke stranke.

Ova institucija se ponaša kao da je slijepa i gluva na sve silne sastanke, na domaćem i stranom terenu, političkih lidera, nadaleko poznatih kao "šestorka" ili "sedmorka", sa onima koji predstavljaju EU. Na sve one višečasovne sjedeljke na čijem su dnevnom redu bile jedna, eventualno dvije tačke. A čisto sumnjamo da ima neko, barem u ovoj zemlji, ko nije čuo za "Sejdić-Finci" i njihovu borbu za ravnopravnost sa ostalim konstitutivnim narodima.

Dugo će još vremena trebati da se samovolji tužilaca stane u kraj. Oni ne mogu da se pozovu na odgovornost, a od toga ih štiti i novi zakon o Tužilaštvu BiH koji je u proceduri usvajanja.

Jedini pomak koji se nazire je obaveza ocjenjivanja tužilaca. Da li će to i koliko doprinijeti da upravo oni bolje, odgovornije i efikasnije rade zavisi od toga koliko će im značiti da (ne)budu ocijenjeni "jedinicom".

Ipak, za sada zakonom nije propisano šta će biti sa onim tužiocima koji dobiju najlošije ocjene. Očigledno će se njima još neko vrijeme gledati kroz prste, bar dok svjetlost dana ne ugleda podzakonski akt koji će to regulisati.

Kada će se to desiti, neizvjesno je, ali može se očekivati da će do tada tužioci da se miješaju u sve i svašta, a da i idu na produžene odmore kada su u pitanju predmeti ratnih zločina prvenstveno nad Srbima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana