Tužilaštvo BiH

Goran Maunaga

Načinom na koji je radilo do sada Tužilaštvo BiH nije opravdalo razloge svog postojanja. Ono ne da nije osvjetlalo obraz toj profesiji, već nije ispunilo ni minimum pravnih, istraživačkih, ni tužilačkih profesionalnih standarda.

Sigurno je da će "trust tužilačkih mozgova" na ovakve i slične kritike razmišljati, odnosno "prećutno odgovoriti", na ovakav način: "ako Haški tribunal, i tužilaštvo i sud, mogu raditi onako, zašto isto tako ne bi moglo i Tužilaštvo BiH".

Tužilaštvo BiH jeste i do sada radilo kao da je preslikano haško tužilaštvo, ali poslije oslobađajućih presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, te bivšem komandantu OVK Ramušu Haradinaju i kompaniji, svi koji su od Tužilaštva i Suda BiH očekivali pravo i pravdu treba na to definitivno da zaborave.

Toga su već odavno svjesni i predstavnici srpskih stradalničkih kategorija koji, i kad, recimo, podnose dodatne dokaze za zločine protiv Atifa Dudakovića, ni sami više ne vjeruju da će on ikada biti procesuiran.

Tako u vodu već padaju i nadanja koja su u posljednjoj godini polagana u rad šefa Odjeljenja za ratne zločine Vesne Budimir. Predstavnicima udruženja iz RS koji su bili ubijeđeni da će Budimirova, kao niko do sada, početi da radi po pravilima, pravu, pravdi i zakonima, postaje jasno da niko, pa ni ona, ne može ništa da uradi bez odobrenja velikih sa zapada. 

Takav scenario je vrlo moguć, a ako ikada najmoćniji zapadnjaci Tužilaštvu BiH i dozvole da protiv njega podigne optužnicu, a Sudu BiH da je prihvati, Dudaković će biti oslobođen isto kao što su oslobođeni Gotovina, Markač, Haradinaj.

Tu važi jednostavno pravilo, onaj ko je tokom rata u bivšoj SFRJ ratovao uz bok svjetskim policajcima ne može biti ni osumnjičen, ni optužen, ni osuđen, bez obzira na to šta je činio. Krivci su oni drugi.

Zato ne treba puno, odnosno ništa, očekivati ni od probnog iskopavanja u Sarajevu koje je na Darivi, uz Miljacku, otpočeo Institut za nestala lica BiH. Ako se razložnom pokaže sumnja da se tu nalaze posmrtni ostaci ubijenih sarajevskih Srba čija su tijela posipana živim krečom i spaljivana, tim prije će i to iskopavanje po naređenju Tužilaštva BiH biti prekinuto. Dakle, isto ono što se nedavno desilo i sa ekshumacijom na Alipašinom polju. Zašto je to urađeno, iz Tužilaštva BiH još nema odgovora.

A kakav odgovor uopšte i očekivati od institucije koja je formirana da bi radila za već dobro poznati, najmoćniji dio međunarodne zajednice, kao i za bošnjačke političare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana