Tužilac

Vedrana Kulaga Simić

Poslije godinu i po izabran je glavni tužilac Tužilaštva BiH, institucije koju godinama prate različite kontroverze.

Nije sasvim jasno zašto je trebalo godinu i po da se sprovede jedna konkursna procedura, ali od sklanjanja Milorada Barašina sa čelne pozicije u ovoj instituciji, ne prestaju spekulisanja ko, kakvog i kolikog uticaja ima na rad Tužilaštva. Logično je da je i izbor njegovog zamjenika pratila slična hajka.

Ne samo zbog "vruće" fotelje u koju je trebalo da zasjedne, već i zbog načina njegovog izbora.

Visoki sudski i tužilački savjet, koji je vodio čitav postupak imenovanja, naišao je i na oštre kritike u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ova "tužilačka država u državi", potpuno normalno, snosi i najveću odgovornost za izbor i rad kadrova koje imenuje. I tu i leži najveća kvaka: VSTS bi da ima glavnu palicu u diktiranju ko će zasjesti na koju pravosudnu funkciju, ali da odgovornost za svoje odluke prebaci nekom drugom.

Upravo je zbog toga i pokrenuta priča o tome da tužioce treba da biraju parlamenti, kojima bi tužioci na kraju i polagali račune za svoj rad.

Novi glavni tužilac Goran Salihović, ako stvari ostanu kakve jesu, teško da će to raditi.

Njemu se već osporava stručnost i iskustvo kojim bi trebalo da raspolaže, shodno visokoj funkciji koju će obavljati.

On, naime, nikada nije radio kao tužilac, znači, u karijeri nema podignutu nijednu optužnicu.

Pored toga, ranije je radio kao sudija za prekršaje, a u posljednje vrijeme bio je predsjednik Opštinskog suda u Sarajevu, jednog od sudova koji u BiH ima najviše starih predmeta koji čekaju na rješavanje.

Ipak, treba uzeti u obzir da Tužilaštvo BiH nikada i nije radilo kako treba, čak i onda kada su na njegovom čelu sjedili stručni ljudi sa pozamašnim tužilačkom iskustvom.

Ono što je svakako bio kamen spoticanja u funkcionisanju i efikasnom radu Tužilaštva BiH bilo je prisustvo stranih tužilaca, koji su u BiH napravili nesagledivu pravnu štetu.

Kraj je godine, a zaključno sa 31. decembrom i stranci će otići, a onda je na novoimenovanom glavnom tužiocu da pokaže i dokaže koliko je sposoban, stručan i spreman da se uhvati u koštac sa svim onim što njegovi prethodnici nisu smjeli, ili nisu umjeli.

Jer, i previše je "Dobrovoljačkih", "Tuzlanskih" i drugih kolona predmeta koji čekaju da budu riješeni.

Ako Goran Salihović bude savjesno obavljao svoj posao, pokrenuo rješavanje tolikog broja predmeta ratnih zločina koji i dan-danas guše ovu zemlju, izbjegavao pritiske i jednako tretirao sve pred zakonom, pravda se možda i useli u Tužilaštvo BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana