Tužibabe

Željka Domazet
Tužibabe

Prije nego što je i došao pred poslanike, Slavo Kukić je znao da neće i ne može dobiti podršku ni Srba ni Hrvata, jer je naprosto predložen bez pristanka dva konstitutivna naroda u ovoj zemlji. I čemu onda sva gungula?

Igra sa mandatarom i mandatarenjem, koja se vrti u krug već sedmicama, a koja se mogla, za jedne sa srećnim, a za druge malo manje srećnim krajem, okončati za još tri dana, produžiće se vjerovatno još cijeli mjesec.

Priželjkuju tako, puleni međunarodne zajednice, da im ona počisti ono što su sami zaprljali.

Tražiće, kažu, po modelu Federacije, da visoki predstavnik reaguje.

Scenario je više nego poznat: bošnjački politički vrh molećivo će se, inicijativom, obratiti OHR-u i Savjetu za implementaciju mira, kojim će na nimalo suptilan način oklevetati Republiku Srpsku i njene zvaničnike da su samo oni krivci za "blokadu procesa". Nije li ovo već viđeno, mnogo i previše puta?

Da međunarodna zajednica i visoki predstavnik ni u kom slučaju ne bi smjeli da se uvuku u ovu avanturu nametanja rješenja, jasno je svakom ozbiljnom u svijetu i svi oni koji se upecaju na ove mamce morali bi unaprijed znati da će snositi odgovornost za ono što bi poslije toga uslijedilo.

Da ovoj zemlji zaista treba izvršna vlast niko ne spori, ali vlast koja bi se uspostavila intervencijama sa strane dodatno bi je još više podijelila i odvela na mjesto o kojem najpesimističniji proroci u ovom trenutku ne razmišljaju. U tom slučaju bolje nam je da izaberemo manje drugo zlo.

Čudno je, međutim, u svemu tome, da je izgleda jedino Republici Srpskoj i izigranim Hrvatima i njihovim predstavnicima iz FBiH, stalo da se formira vlast na nivou BiH, ali po mjeri svih i na način da se ova zemlja konačno postavi na noge.

Scenario koji je smišljen u glavama navodnog socijaldemokrate Zlatka Lagumdžije i njegovog bošnjačkog pajtaša Sulejmana Tihića, po kome jedan konstitutivni i najmnogobrojniji narod kroji kapu za druga dva nikada nije dobra donio nikome. U ovoj zemlji koja je o srpskom, hrvatskom i bošnjačkom pitanju odvajkada morala imati mnogo više sluha od drugih, svaki pokušaj majorizacije završavao je neslavno i sa velikim potresima svake vrste.

Predsjedništvo će zasigurno ponovo biti na potezu, ali bi u svakom slučaju prije toga lideri stranaka morali da se dogovore i odluče kako najbezbolnije izaći iz ovog začaranog kruga. Poslije toga vjerovatno da će kolektivni šef ove zemlje doći do novog imena koje će biti po mjeri sva tri konstitutivna naroda. Nadati se da će svi hladnih glava i sa realnim zahtjevima doći do kompromisa i dogovoriti se o svemu. U suprotnom, usijane glave i veliki apetiti će nas sve skupa odvesti u još veće podjele i nepovjerenje od kojih samo bili glava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana