Tužbe i odgovornost

Vedrana Kulaga Simić

BiH i njene mnogobrojne institucije veoma često su na meti nezadovoljnih građana i onih koji su na njihovim direktnim platnim spiskovima zbog nepoštovanja određenih propisa i narušavanja zakonom zagarantovanih prava.

Te (slučajne ili namjerne) greške izvukle su iz budžeta samo lani više od pet miliona maraka, a Pravobranilaštvo BiH godinama ima pune ruke posla jer na njihovu adresu upravo i stižu te tužbe protiv BiH i njenih institucija.

Iako nadležni ističu, što se vidi i iz zvaničnih podataka, da je vrijednost izgubljenih sporova daleko manja od parnica u kojima su pobijedili one koji su tužili BiH i institucije, svi moraju da znaju da je svaka izgubljena marka za ovu zemlju mnogo više od samo jedne marke. A da ne govorimo o milionu ili nekoliko miliona. Svake godine.

O ovom pitanju nedavno su i sami revizori dali svoj stav koji je više nego jasan - mora biti više odgovornosti u radu da bi godine završavale sa minimalnim brojem tužbi. Ta riječ - odgovornost je nešto što svakako u praksi veoma nedostaje u institucijama BiH, ali i ostatku javnog sektora u ovoj zemlji.

Svako mora da odgovara za propuste napravljene u radu i to odmah za prvi napravljeni, jer u suprotnom sve ode nizbrdo i teško da stvari mogu da budu vraćene na pravi put.

Vrijeme koje je iza nas, nažalost, pokazalo je da odgovornost nije baš čest i poželjan gost u institucijama BiH zbog čega su mnogi, pa i oni koji su dio raznih kancelarija, agencija, ministarstava i ostalih tijela primorani da pravdu traže na sudovima u teškim i skupim parnicama koje opet, na kraju krajeva, padaju na teret poreskih obveznika ove zemlje.

Jasno je da će uvijek biti nezadovoljnih određenim postupkom ili usvojenom odlukom, rješenjem, ali nadležni moraju da budu svjesni trenutka u kojem se nalazi ove zemlja i svi oni koji teškom mukom spajaju kraj s krajem.

Novac koji javni sektor ima na raspolaganju kao privilegiju u odnosu na realni ne smije da služi za bacanje i da sporovi bivaju izgubljeni zbog nečije prve, druge, pete, desete greške, a da taj isti službenik ili pak nadređeni uživaju u životu i dobroj plati na državnim jaslama.

Sistem odgovornosti mora da bude uspostavljen, jer je u BiH mnogo onih kojima marka nekad znači možda kao milion koji ova zemlja svake godine najmanje izgubi u raznim sporovima pred sudovima. Greške se dešavaju, to je neminovno, ali treba da isto tako budu i sankcionisane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana