Tužba

Marina Čigoja
Tužba

Nova sjednica Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH bila je novi fijasko u pregovorima entiteta o povratu dugovanja od indirektnih poreza. Republika Srpska će po svojih 48,3 miliona maraka, koliko im Federacija BiH duguje od raspodjele prihoda od PDV-a, morati na sud.

Više od godinu predstavnici federalne vlasti uvjeravaju RS da će izvršiti poravnanje i ispuniti svoje obaveze. Kada god je došao trenutak da svoja obećanja i ispune, uslijedila bi nova odgađanja bez razumnih razloga.

Prema već oprobanom receptu predstavnici FBiH nastavili su i na posljednjoj sjednici UO da dovode u pitanje činjenicu da Srpskoj duguju skoro 50 miliona maraka. Oni su po ko zna koji put doveli u pitanje iznos duga, koji podsjetimo, nije utvrdila samo RS, već i Odjeljenje za makroekonomsku analizu UIO BiH, i tražili formiranje dodatnih komisija i nova utvrđivanja ...

Iz ovoga ne može da se zaključi ništa drugo nego čista namjera Federacije da izbjegne vraćanje duga Srpskoj.

Do sada, u slučajevima, kada su koeficijenti za raspodjelu prihoda od PDV-a išli njima u prilog, nisu izražavali nikakvu sumnju u račune Odjeljenja za makroekonomsku analizu UIO.

Iz Vlade Republike Srpske poručeno je da je vrijeme za nadmudrivanje prošlo i da, s obzirom na to da se do dogovora očigledno ne može doći, RS ne ostaje ništa drugo nego da svoja prava potraži na sudu.

Drugog načina izgleda nema. A i kako bi bilo, kada je svaki pokušaj racionalnog dogovora izričito odbacivan. Neprimijećeni su ostali brojni pokušaji da se mirnim putem naplati ono što Srpskoj pripada. Vrijeme je da se ovim slučajem pozabave institucije nadležne za to.

Definitivnu odluku o tužbi protiv Federacije Vlada Republike Srpske donijeće na idućoj sjednici.

Ako je tužba jedino rješenje, zašto čekati? Zašto novac koji pripada budžetu RS i dalje da stoji na kontu onih kojima to ne pripada.

Dug od skoro 50 miliona maraka nije mali novac da bi se na njega zaboravilo, a Vlada RS od njega ne treba da odustane, ni pod koju cijenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana