Tužba Lojda i terorizam

Goran Maunaga
Tužba Lojda i terorizam

Tužba londonskog "Lojda", jednog od najpoznatijih i najjačih svjetskih osiguravajućih društava, protiv Saudijske Arabije za napade na SAD 11. septembra 2001. godine i za džihad na Balkanu, odnosno za formiranje "Al-Kaide" u BiH, na Kosovu i u Albaniji nije bila neočekivana, ali je poprilično iznenadila čak i najupućenije analitičare i stručnjake za bezbjednost.

Tim više jer se radi o Saudijskoj Arabiji, odnosno o tužbi protiv Saudijske visoke komisije za humanitarnu pomoć BiH i Saudijskog komiteta za humanitarna pitanja za Kosovo i Čečeniju, iako su na listi Stejt departmenta optuženih za terorizam samo Kuba, Iran, Sudan i Sirija. Saudijske Arabije tu nema.

A prema američkom zakonu o sponzorisanju terorizma iz 1996. godine, da bi neka zemlja bila optužena za terorizam prethodno Stejt department mora tu državu da stavi na listu zemalja koje sponzorišu terorizam.

Zato stručnjaci vjeruju da će "Lojdova" tužba naići na brojne prepreke, i da će, ako tužba uspije, to biti ogroman preokret u pravosuđu. O čemu se ovdje radi?

Nesumnjivo je da će ta tužba pokrenuti pitanje političkih interesa najmoćnijih svjetskih država koje su o većini aktivnosti "Al-Kaide" na Balkanu znale, ali ništa nisu preduzimale da ih spriječe ili zaustave. Te činjenice su prećutkivane.

Štaviše, u visokim obavještajnim krugovima već dugo postoje tvrdnje da je Amerika sponzorisala uvoz mudžahedina u BiH, da je u stvari, Saudijska Arabija tvorac džihada, a da je Amerika to tolerisala zbog saudijske nafte.

Saudijski sumnjivi kapital i danas igra veliku ulogu u ekonomskom sistemu u FBiH, i to u BBI i Vakufskoj banci. Početkom rata u BiH je iz Saudijske Arabije Bošnjacima stiglo oko 400 miliona dolara pomoći. Ne postoje pisani podaci o tome gde je taj novac završio.

A činjenica je da je Saudijska Arabija najvjerniji i jedini preostali otvoreni američki saveznik na Bliskom istoku.

Zato ne treba da čudi ova "Lojdova" tužba preko koje se, moguće, nastoje kompenzovati i gubici Velike Britanije i SAD nastali prilikom havarije na bušotinama u Persijskom zalivu.

O čemu god se radilo, nesumnjivo da u ovoj tužbi i Republika Srpska, kao i Srbija, treba da iskoriste svoju šansu i zvanične institucije treba da prikupe svu dokumentaciju o postojanju "Al-Kaide" i džihada na prostoru Balkana.

A takve ima poprilično, isto kao i zločina koje su ovdje počinili mudžahedini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana