"Tuš"

Marina Čigoja

Odlaskom slovenačke kompanije "Tuš trejd" u stečaj obistinili su se strahovi domaćih firmi da će teško naplatiti više od 20 miliona maraka koliko im ova firma duguje.

Osnovni problem na koji su domaći dobavljači mjesecima unazad upozoravali i zbog kojeg su strahovali od mogućeg stečaja "Tuša" jeste to što ova kompanija gotovo da i nema imovine koja bi u stečajnom postupku mogla biti unovčena kako bi njihova potraživanja bila namirena.

Otvaranjem stečaja u "Tušu" na vidjelo izlazi i prava namjera koju su vlasnici ove firme imali kada su u oktobru prošle godine stavili katanac na vrata. Očito je da njihova namjera nije ni bila plaćanje obaveza koje imaju.

Na takav zaključak navodi i podatak da je trgovački lanac   "Tuš" 2009. godine podijeljen na dvije firme i to na "Tuš", na kojem je ostala sva imovina, i na "Tuš trejd" koji se bavio samo trgovinom u objektima koje je iznajmljivao od "Tuša" i poslovao sa dobavljačima robe na osnovu čega je godinama gomilao dugovanja prema njima.

Na to u kazuje i izvještaj Uprave za indirektno oporezivanje podnesen Tužilaštvu ovog preduzeća zbog sumnje da je oštetilo budžet za više od pola miliona KM.

Ono što je sada skoro izvjesno jeste da će dobavljači iz BiH ostati bez miliona potraživanja, a hoće li neko odgovarati zbog očigledne namjere slovenačke firme da ne izmiri svoje obaveze vidjećemo u narednom periodu.

Pitanje koje se svakako nameće jeste da li je sve ovo moglo da bude spriječeno i da li su institucije koje su zadužene za kontrolu poslovanja mogle i trebale ranije da reaguju?

Na ovom primjeru svi u BiH bi trebalo da nauče i da bez obzira koliko nam investitori bili potrebni ne dozvolimo da tek tako dođu ovdje, pokupe novac i odu. Strani investitori su poželjni i treba im pružiti maksimalnu podršku, ali samo ukoliko zaista žele da dođu i ulažu ovdje i zapošljavaju ljude. Ono što sigurno nije poželjno su afere kakve smo i prije "Tuša" imali prilike da vidimo.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana