Turizam kao adut

Miloš Vasiljević
Turizam kao adut

Ako za jednu granu privrede u Srpskoj možemo reći da je potencijal i velika šanse za razvoj i dodatni iskorak, to je turizam.

Ljetna turistička sezona ulazi u finiš, a turistički radnici u našoj zemlji napokon mogu biti zadovoljni posjetama i brojem gostiju, nakon perioda kada je korona zatvorila granice i dovela ih na rub egzistencije.

Vaučeri se koriste najviše u banjama, a one su jedan od naših najvećih aduta za turističku renesansu. Nemamo more, ali imamo gotovo sve ostalo na tako malom prostoru. Blistavo čiste rijeke i netaknuta priroda, uz planine koje su još dovoljno neiskorišćene, daju nam nadu da bi Srpska mogla biti zemlja u kojoj će namjenski svoje godišnje odmore koristiti turisti iz Evrope i svijeta.

Razvojna šansa je i seoski turizam, koji je odavno pokrenut sa mrtve tačke i već sada imamo zanimljiva mjesta koja su mamac za naše ljude u dijaspori. Etno-sela već su se našla na turističkoj mapi Srpske, a pored atrakcije i užitka, tu se i zapošljavaju ljudi, što je dobar znak.

Trebinje se kod turista etabliralo na prvom mjestu, uz Banjaluku koja je centar u svakom smislu. Ipak, nisu samo to mjesta koja vrijedi obići. Da, o njima se najviše priča, o gradu na Trebišnjici prevashodno zbog specifične klime, starog grada, bogatstva vjerskog turizma, dobrog vina i blizine mora, a najveći grad Srpske je u igri jer je epicentar svih dešavanja, sa tradicijom, Vrbasom i svim ostalim blagodetima.

Nikako ne smijemo zaboraviti naše nacionalne parkove i parkove prirode, koji su prava oaza mira i mjesta koja bi mogla u narednom vremenu biti i dodatno iskorišćena kada je i ekonomski aspekt u pitanju.

Zbog bogatog kulturnog i prirodnog nasljeđa Srpske, najvažniji turistički proizvodi se upravo oslanjaju na kulturu i prirodu, a to može biti i glavni pokretač budućeg razvoja.

Posebnost u ponudi predstavlja kulturna baština pod zaštitom UNESKO-a, kao što su stećci koji su istorijsko blago, most u Višegradu, te od nematerijalne baštine branje trave ive na Ozrenu i zmijanjski vez.

Cilj turističkih radnika je da kod turista izazovu dvije stvari koje su ključne. To su doživljaj i želja, uz iskustvo koje će pamtiti i ponijeti sa sobom i namjeru da se ponovo vrate na mjesto koje ih je opčinilo.

Turisti u Srpskoj mogu da uživaju u netaknutoj prirodi i tradicionalnoj hrani za mnogo manje novca nego u evropskim (polu)provjerenim destinacijama. Ostaje samo da i naši ljudi upoznaju svaki kraj Srpske, pa će se uvjeriti kakvo bogatstvo imamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana