Tuđe slađe

Milijana Latinović

Iako Republika Srpska i BiH obiluju prirodnim bogatstvom i imaju izuzetne preduslove za proizvodnju zdravog voća i povrća, mesa vrhunskog kvaliteta, te izvore pitke vode, ono uvozno ipak prednjači na policama domaćih marketa.

 

A da je tako potvrđuje i podatak da je BiH samo na vodu iz uvoza u prva četiri mjeseca ove godine spiskala 44 miliona maraka. I dok naša prirodna bogatstva propadaju, kajmak kupe proizvođači iz inostranstva koji zahvaljujući odličnom marketingu osvajaju nepca potrošača u BiH. Uvozni lobiji, politika, ili ko zna šta sve zaslužni su za to što su proizvodi iz inostranstva preplavili prodavnice i stoje u prvim redovima na policama, a sve ono domaće, naše, gurnuto je u zapećak.

Plantaže jabuka i krušaka podno Kozare, šljivici u podnožju Majevice, te povrće iz Lijevče polja i Semberije ponos su vrijednih domaćina koji ulažu velike napore da bi ubirali zdrave i sočne plodove.

I uzalud trud kad svake godine iznova muku muče s nelojalnom konkurencijom. Borba za opstanak domaćih proizvođača traje godinama, a priča da će se stati u kraj prekomjernom uvozu ostaje samo mrtvo slovo na papiru. Očigledno je da nadležne institucije rade veoma malo da zaštite domaće, jer isti problemi tinjaju iz godine u godinu.

Apeli proizvođača i protesti poljoprivrednika sve češće ukazuju na to da je domaća proizvodnja dospjela na ivicu ambisa. Podsticaji su nedovoljni u odnosu na one kakvi se isplaćuju u zemljama Evropske unije, odakle sve i svašta stiže na naše tržište.

Zbog svega toga nisu rijetkost oni koji dižu ruke od proizvodnje jer im je dosadilo da sabiraju gubitke i tonu u propast, dok se na domaćem tržištu šepure inostrani proizvođači. I nisu samo nadležne institucije koje ne rade ništa jedini krivac za posrnuće domaće proizvodnje. Saučesnik u tome su im potrošači kojima je ono tuđe slađe. Iz neznanja ili ko zna čega mnogi radije pazare paradajz iz Grčke nego onaj iz Lijevča i vodu iz Srbije, a ne onu sa domaćih izvora. Svaki fening potrošen na robu iz uvoza korak bliže ambisu gura domaće proizvođače, ali potrošači to očigledno ne razumiju ili im je svejedno. I dok vrijedni privrednici sa ovog područja danonoćno biju bitke za opstanak na tržištu i kakvu-takvu zaradu inostrani proizvođači zadovoljno trljaju ruke.

Domaćim proizvođačima ne preostaje ništa drugo osim mukotrpnog rada i nade da će nadležni konačno zasukati rukave i pomoći domaću proizvodnju, a potrošači prepoznati kvalitet domaćeg i umjesto uvozne vode i voća i povrća “bogatog” pesticidima birati kvalitetnije i zdravije domaće proizvode.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana