Tučićeva ostavka

Željka Domazet

Ostavka ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Borisa Tučića koji nije htio potpisati dozvolu za izvoz oružja u Ukrajinu žestoko je uzburkala duhove u BiH.

Za potrebno su našli da reaguju mnogi, što je najočitiji dokaz da je oružje, njegovo uništavanje a pogotovo njegov izvoz kolač oko koga su se mnogi okoristili i da je iz ove zemlje van kontrole izlazilo mnogo toga što je podgrijavalo vatru u ratnim područjima i širilo džepove onih koji su se od toga okoristili.

Do kada će BiH zarad ličnih interesa i svađe sa cijelim demokratskim svijetom kome je mir i dobra saradnja sa drugim državama prioritet graditi svoju neizvjesnu budućnost, ostaje da se vidi.

Jer u ovom slučaju činjenica je to da bi se BiH izvozom oružja u Ukrajinu direktno, javno i svjesno umiješala u ratni sukob. Kakve bi to posljedice imalo, ne treba ni govoriti.

Činjenica da se u BiH i dvije decenije nakon krvavih sukoba još sa sigurnošću ne zna šta od naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava ima, koliko je toga u skladištima, koliko van njih mimo bilo čije kontrole, šta treba uništiti, šta prodati, a šta sačuvati dovoljno govori o ovoj zemlji.

Stoga i ne čudi da je upravo ova zemlja godinama skladište iz koga se posuđuje, uzima, krade i kupuje naoružanje i municija koja završava na ratnim područjima, u terorističkim bazama i svemu onome što je daleko od uređenosti, stabilnosti i prosperiteta.

Rat, terorizam pa ni naoružavanje nikome dobra donijeli nisu, a BiH koja sve to godinama logistički pomaže može se dovesti u situaciju da bude nepoželjna za bilo kakve iskorake koji se od nje godinama traže. Jasno je i pticama na grani da svako onaj ko svoju perspektivu gradi na podgrijavanju sukoba drugih može samo potonuti u bezdan i besperspektivnost.

Po onoj narodnoj "ko sa đavolom tikve sadi mogle bi mu o glavu razbiti" i BiH može doći u situaciju da se danas-sutra zaglavi u vlastitom posrnuću iz koga je niko neće moći izvući.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana