Tu nema Boga, nema pravde

Marina Čigoja
Tu nema Boga, nema pravde

Radnici Urbanističkog zavoda RS već su mjesec u štrajku. Za to vrijeme u ovom uništenom strateškom preduzeću izdešavalo se sve i svašta, a ponajviše je bilo kršenja zakona. I nikom ništa.

Radnike je direktor po nalogu većinskog vlasnika tjerao na ulicu, protivzakonito pozivao na disciplinski postupak, zastrašivao...

I to nije sve što se dešavalo u Urbanističkom zavodu za taj mjesec. Inspekciju rada su pozivali i direktor i radnici, pokrenut je predstečajni postupak, imenovan privremeni stečajni upravnik, podnesene krivične prijave... Agonija radnika, koji pet mjeseci nisu primili platu, i dalje traje.

A da je stanje u Urbanističkom zavodu RS i više nego katastrofalno, pokazuje i nedavno istjeravanje radnika koji štrajkuju izvan zgrade Zavoda. Iako je tada već bio imenovan stečajni upravnik, direktoru to nije predstavljalo smetnju da zaključa radnicima vrata i ne pusti ih u zgradu u kojoj rade.

Činjenica je da su oni na kraju uspjeli da uđu, ali ne zahvaljujući dobroj volji direktora, već prvoj prilici koja im se ukazala da bukvalno upadnu unutra.

Sasvim logično, postavlja se pitanje zbog čega niko ne reaguje? Zašto mediji nemaju isti odnos prema drami radnika u Urbanističkom, kao što su imali prema radnicima u "Medicinskoj elektronici?" Zašto tužilaštvo ćuti i razbija predmete da bi razbilo organizovanu grupu? 

Radnici traže da sudski organi što hitnije reaguju i spriječe kršenje zakona u ustanovi od republičkog značaja koja je data u ruke privatniku u sumnjivoj privatizaciji?! Privatniku koji je, očito, jači od države i institucija koje treba da sprovode zakon.

Da li će se začarani krug u Urbanističkom zavodu RS prekinuti? Teško je u to vjerovati. Posebno poslije odluke Osnovnog suda da stečaj u Urbanističkom sprovede stečajni upravnik Dosta Baraković, ista ona koja je "uspješno" sprovela stečajeve i u bescjenje rasprodala imovinu nekadašnjeg banjalučkog giganta "Čajaveca". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana