Tržište za smeće

Marijana Miljić Bjelovuk
Tržište za smeće

Sve što ne valja završi na tržištu BiH. Drugim riječima domaće zemlja je kanta za smeće za otpatke iz raznih zemalja. Građani to smeće, naravno kupuju, pa zatim budu obaviješteni da se isti taj proizvod povlači sa tržišta. Razlog - riječ je o nesigurnim proizvodima, odnosno onima koji predstavljaju opasnost kako za mališane, tako i odrasle, dok sa druge strane pojedini kupljeni aparati mogu da dovedu i do požara.

Dakle, proizvod budu povučeni sa tržišta, sklonjeni sa rafova, a građani treba da bace ono što su kupili, ali sa druge strane niko njima ne vraća novac koji su izdvojili za to smeće. Bačen novac. Nadoknade nema. Odlazi na deponiju gdje završava i ono što su kupili.

U moru neispravnih proizvoda koji su samo ove godine povučeni sa tržišta BiH našli su se uglavnom oni u kojima bi mališani trebalo da uživaju i bezbrižno se igraju.

Po svemu sudeći, na rafovima tržnih centra u BiH trebalo bi da stoji pod obavezno i natpis - “pazi šta kupuješ”, jer su samo ove godine sa tržišta povučene razne plišane igračke, lutkice, dječija bicikla, skejtbordi... Opasnost za mališane vrebala je i iz dječije košulje.

Dakle, od igračaka, stigli smo i do odjeće. Ko zna šta nas iduće čeka. Šta god da je, nećemo se iznenaditi. I nećemo sigurno dugo čekati na neko novo upozorenje da je ono što je kupljeno mališanima, opasno.

Nije rijetkost i da se među neispravnim proizvodima nađe i hrana, kašice za bebe, jer smo prethodnih godina imali i te apele i upozorenja od nadležnih. Međutim, ta upozorenja obično stignu prekasno, odnosno kada je već potrošeno ono što je neispravno.

I na kraju niko ne spominje ni ko je za sve odgovoran? Ko je krivac zašto na tržištu završi sve ono što nijedna druga zemlja ne prima u svoje tržne centre.

Po nekoj logici, trebalo bi, valjda, poći od granice. Jer je tu prva kontrola onoga što nam stiže i što nam se plasira u vidu smeća. Po svemu sudeći, veliki broj pošiljki iz raznih zemalja, bez ikakvih kontrola pređe granicu. Jer da nije tako, ne bismo često imali povlačenje raznih neispravnih proizvoda. Ko zna kada bi sve te pošiljke podlegle detaljnoj kontroli, šta bi onda tek sve bilo utvrđeno. Nema sumnje i da bi u tom slučaju imali sigurno vraćanje kamiona i kamiona sa granica, jer se u njihovim kabinama nalazi ono što nije dobro, odnosno što nijedna druga zemlja neće. Po svemu sudeći, tada bi nam i uvoz poprilično splasnuo pa bismo popravili spoljnotrgovinski bilans.

Ali od toga nema ništa. I sve kontrole su isključivo na potrošačima. Oni treba da izigravaju inspektore te da prilikom kupovine detaljno pregledaju ono za šta daju novac. Ali u tom slučaju, onda bi trebalo da svaku kutiju raspakuju i detaljno pregledaju. I opet na kraju neće sa sigurnošću utvrditi da je riječ o proizvodima iz kojih vreba opasnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana